Pastinaak-pindasoep en frisse citroen-maanzaadcake
Hugo heeft weer een heerlijk én makkelijk recept voor je op het menu staan: een herfstige pastinaak-pindasoep, met als dessert een citroen-maanzaadcake. Dat wordt smullen!
Het menu bestaat uit twee onderdelen. Eerst lees je hoe je de pastinaak-pindasoep maakt en onderaan dit artikel vind je het recept voor de citroen-maanzaadcake.
Pastinaak-pindasoep
- Maaltijdsoep voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
Soep
- 1 ui
- Neutrale olie
- 3 stengels bleekselderij
- 2 tenen knoflook
- 500 gr. pastinaken
- 3 cm gemberwortel
- 3 eetlepels pindakaas
- 100 ml romige kokosmelk
- 1,2 à 1,5 liter groentebouillon
- Zout en peper
Toppings & smaakmakers
- Gebakken uitjes
- Koriander
- Taugé
- Mini aardappelfrietjes (chips)
- Crispy chili-olie of een sambal
Extra benodigdheden: een staafmixer
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de ui. Verwarm een scheut olie in een soeppan en fruit daar de ui in.
Stap 2: Snijd ondertussen de bleekselderij fijn en de pastinaken in blokjes. Pel en snijd ook de knoflook. Voeg de knoflook, bleekselderij én pastinaken toe aan de pan.
Stap 3: Rasp de gember boven de pan.
Stap 4: Voeg de pindakaas toe en laat smelten.
Stap 5: Voeg daarna de kokosmelk en bouillon erbij. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten koken, tot de pastinaak en bleekselderij zacht en gaar zijn.
Stap 6: Pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 7: Schep de soep in kommen en vul met toppings en smaakmakers naar keuze.
Citroen-maanzaadcake
- Bereiding: circa 15 minuten + 50 minuten bakken
Ingrediënten:
- 150 gr. roomboter op kamertemperatuur
- 175 gr. suiker voor in de cake + 100 gr. voor de siroop
- Snufje zout
- 2 eieren
- 200 gr. zelfrijzend bakmeel
- 2-3 eetlepels maanzaad
- 75 ml melk
- 2-3 citroenen
Extra benodigdheden: een cakevorm (van 2 liter) bekleed met bakpapier. Ook heb je een satéprikker en een citruspers nodig.
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C (onder- en bovenwarmte).
Stap 2: Mix de boter met de suiker en het zout tot het mengsel wit en romig is.
Stap 3: Voeg al mixend één voor één de eieren toe.
Stap 4: Als de eieren zijn opgenomen, mix dan het zelfrijzend bakmeel, maanzaad en de melk erdoor.
Stap 5: Rasp de citroenschil van 2 citroenen boven de kom en meng door het beslag.
Stap 6: Doe het beslag in de cakevorm en bak in circa 50 gaar. Om te checken of de cake gaar is, kan je met een satéprikker in de cake prikken. Als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar, bak anders nog wat langer.
Stap 7: Terwijl de cake in de oven zit kun je door met het maken van de siroop. Pers eerst de citroenen uit. Zet vervolgens een steelpan op een weegschaal (en zet deze op nul), weeg het citroensap in de pan en leng het vervolgens aan met water, zodat je 100 gram vocht hebt. Voeg de suiker erbij en kook het mengsel in circa 10 minuten tot een siroop.
Stap 8: Schenk de siroop over de cake en laat afkoelen.