Mexicaanse zoete broodjes, warme chocolademelk en pompoen in suikersiroop
In Mexico vieren ze vandaag ‘dia de los muertos', ook wel bekend als 'dag van de doden'. Anders dan de naam doet vermoeden is het een bijzondere feestdag waarop ze vieren dat de doden ooit geleefd hebben. Om dit feestje ook naar Nederland te brengen heeft Hugo vandaag typisch Mexicaanse gerechtjes voor ons in petto die ze daar op deze dag eten. Zo maakt hij zoete broodjes, Mexicaanse warme chocolademelk en pompoen in suikersiroop.
Zoete broodjes Mexicaanse stijl
- 10 stuks
- Bereiding: circa 20 minuten + 1 uur (rusten en afbakken)
Ingrediënten:
- 600 gr. bloem
- 7 gr. zout
- 100 gr. fijne suiker + extra voor topping
- 1 zakje bakpoeder (16 gr.)
- 2 theelepels anijszaad
- 100 gr. roomboter op kamertemperatuur + 50 gr. extra voor bestrijken
- 100 ml melk
- 4 eieren
- 1 sinaasappel
Extra benodigdheden: een fijne rasp, bakplaat met bakpapier en bakkwast
Bereidingswijze
Stap 1: Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng daar vervolgens de boter, melk en eieren doorheen.
Stap 2: Rasp de sinaasappel boven de kom. Meng tot een samenhangend deeg en kneed op het werkblad in circa 10 minuten tot een soepel deeg.
Stap 3: Leg het deeg in de kom, dek af en laat minstens 30 minuten rusten.
Stap 4: Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
Stap 5: Maak 10 bolletjes van 2/3e van het deeg. Maak van het overige deeg 10 kleine bolletjes en 20 ‘botjes’. Drapeer per bolletje 2 ‘botjes’ kruislings over het deeg en druk er een bolletje bovenop.
Stap 6: Leg op de bakplaat en bak in circa 20 minuten gaar.
Stap 7: Doe royaal suiker in een diep bord. Smelt de overige boter en bestrijk de warme broodjes met de boter en haal ze tot slot voorzichtig door de suiker.
Deze broodjes zijn een eenvoudige versie van pan de muertos; dat zijn zoete broodjes die in Mexico voor 'Allerzielen' worden gebakken: een katholiek feest waarbij overleden mensen herdacht worden.
Mexicaanse warme chocolademelk
- 4 drankjes
- Bereiding: 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 liter volle melk
- 2 kaneelstokjes
- 200 gr. pure chocolade
- 4 eetlepels rietsuiker piloncillo (Mexicaanse rietsuiker)
- Optioneel: chilivlokken
Extra benodigdheden: een fijne rasp, bakplaat met bakpapier en bakkwast
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de melk met de kaneelstokken en laat 15 minuten trekken.
Stap 2: Verwijder de kaneel.
Stap 3: Hak de chocolade fijn en roer met de suiker door de warme melk, tot de suiker en chocolade zijn opgelost.
Stap 4: Schenk in mokken of glazen en serveer. Top het drankje eventueel af met wat chilivlokken voor wat extra pit.
Pompoen in suikersiroop
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten:
- 225 gr. piloncillo, rietsuiker of bruine basterdsuiker
- 350 ml water
- Zout
- 1 kaneelstokje
- Stuk sinaasappelschil
- 500 gr. oranje pompoen
- 400 gr. hangop
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm in een kookpan de suiker met het water, snuf zout, kaneelstok en sinaasappelschil.
Stap 2: Maak de pompoen schoon. Snijd het vruchtvlees in hapklare stukken en kook ze in 20-30 minuten gaar in de siroop.
Stap 3: Haal de pompoen uit de siroop en doe over op een schaal.
Stap 4: Kook de siroop iets in en schenk over de pompoen.
Stap 5: Serveer warm of lauwwarm, eventueel met hangop erbij.