Gele currysoep en currypasta & ijs met 'magic shell' choco-pindatopping
Ook vandaag zet Hugo weer een fantastisch gerecht zonder vlees, vis en zuivel op tafel. Hij laat je niet alleen zien hoe je een heerlijke currysoep maakt maar ook hoe je eigen currypasta maakt als basis.
Het recept bestaat uit drie delen. We beginnen met de currysoep met tofu en rijstnoedels. Verderop in het recept lees je hoe je de gele currypasta maakt die je als basis voor de soep gebruikt. Ten slotte lees je hoe Hugo ijs met krokante choco-pindatopping maakt. Oftewel, een Magic Shell: een ware Instagram- en Tiktokhit die je misschien al eens voorbij hebt zien komen.
Gele currysoep met tofu en rijstnoedels
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten
- 3 neutrale olie
- 100 gr. gele currypasta (kant-en-klaar of van recept hieronder)
- 350-400 gr. stevige tofu
- 400 ml kokosmelk (1 blik)
- 1 liter groentebouillon
- 1 Chinese kool
- 225 gr. rijstnoedels
- 2 sjalotten
- 15 gr. koriander
- 1 limoen
- 1 rode peper
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een pan gezouten water aan de kook voor de noedels.
Stap 2: Verwarm de olie in een grote braadpan en fruit hierin de currypasta circa 5 minuten, tot de olie geel kleurt en het lekker begint te geuren. Blijft goed roeren zodat het niet aanbakt.
Stap 3: Snijd intussen de tofu in blokjes.
Stap 4: Voeg de kokosmelk, bouillon en tofu toe aan de pan en laat circa 10 minuten zacht koken.
Stap 5: Snijd de Chinese kool in stukken van 3 centimeter en kook de laatste 4-5 minuten mee.
Stap 6: Bereid de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet en spoel af onder de koude kraan. Verdeel de noedels over 4 kommen.
Stap 7: Pel en snijd de sjalotten in ringen.
Stap 8: Pluk de blaadjes van de koriander. Snijd de limoen in 4 parten en de rode peper in dunne ringen.
Stap 9: Schep de soep, tofu en kool op de noedels in de kom en maak af met de rauwe sjalot, korianderblaadjes en rode peper. Serveer met een limoenpartje.
Gele currypasta
- Basisgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten
- 2 gedroogde chilipepers
- 1 eetlepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- ½ theelepel witte of zwarte peperkorrels
- 1 theelepel zout
- 1 sjalot
- 6 tenen knoflook
- 6 cm verse kurkumawortel of 1 eetlepel poeder
- 1 stengel citroengras
- 3 cm verse gemberwortel
Extra benodigdheden: keukenpapier, vergiet, vijzel of hakmolentje
Bereidingswijze
Stap 1: Rooster de gedroogde chili’s, korianderzaad, komijnzaad en peperkorrels 1-2 minuten op laag vuur in een koekenpan tot het gaat geuren.
Stap 2: Doe samen met het zout in een vijzel of hakmolentje en vermaal.
Stap 3: Pel de sjalot en knoflook.
Stap 4: Snijd de kurkuma, citroengras, gemberwortel, knoflook en sjalot grof.
Stap 5: Doe bij de specerijen in de vijzel of hakmolen en vermaal tot een pasta.
TIP: In de vijzel gaat dit zonder vocht toe te voegen. Als je het in een hakmolentje maakt kan het zijn dat je een klein beetje neutrale olie of water toe moet voegen zodat het ‘pakt’.
Magic Shell: ijs met choco-pindatopping
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- 50 gr. (vegan) pure chocolade
- 50 gr. pindakaas met stukjes noot
- 3 eetlepels kokosolie
- 4 bollen (vegan) vanille-ijs om te serveren
- Zoutvlokken
Extra benodigdheden: ijsschep
Bereidingswijze
Stap 1: Doe de chocolade, pindakaas en kokosolie in een kom en smelt au bain-marie.
Stap 2: Schep bolletjes ijs in 4 kommen en lepel de warme saus er voorzichtig overheen. Doe dit beetje voor beetje. Als de eerste dunne laag is gestold, kan je er een tweede overheen gieten voor een dikkere, extra knapperige laag.
Stap 3: Top af met een snuf zoutvlokken.
TIP: maak van tevoren ijsbollen en leg deze in de vriezer. Dan zijn ze goed koud als je de saus erover schenkt en zal die goed stollen.