Pasta met boerenkool, rode pesto en burrata & een Italiaans koffiedessert
Vandaag geeft Hugo een lekkere twist aan een Italiaans gerecht: hij bereidt een heerlijke pasta met burrata en boerenkool met een zelfgemaakte rode pestosaus. Perfect voor een gezellig avondmaal met familie en vrienden.
Het recept bestaat uit drie delen. Hugo begint met het maken van de pasta met boerenkool en burrata. Verderop in het recept lees je hoe je de rode pestosaus maakt. Ten slotte lees je hoe je de Crema di Caffè maakt, oftewel een heerlijk koffiecrème toetje.
Pasta met boerenkool en burrata
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 30 gr. roomboter
- 300 gr. orzo
- 0,8 liter groentebouillon
- 150 gr. gesneden boerenkool
- 1 citroen
- 2 eetlepels kalamata olijven zonder pit
- Zout en peper
- 2 bollen burrata
- 6 eetlepels rode pesto (zie recept)
Extra benodigdheden: fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Pel de sjalot en knoflook, snipper en hak beiden fijn.
Stap 2: Verwarm de boter in een braadpan en fruit hierin de sjalot en knoflook 5-10 minuten.
Stap 3: Doe de orzo in de pan en bak 1 minuut.
Stap 4: Voeg de bouillon toe aan de pan, doe de deksel op de pan en kook 12-15 minuten.
Stap 5: Kook de boerenkool de laatste 5 minuten mee. Rasp de citroen boven de pan.
Stap 6: Halveer de olijven en roer door de orzo. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 7: Verdeel de orzo over de borden. Snijd de burrata doormidden en leg op de orzo. Lepel de pesto erover.
Rode pesto
- Saus/bijgerecht
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- 3 eetlepels zonnebloempitten (of andere noten/pitten zoals zonnebloempitten, amandelen, walnoten)
- 150 gr. zongedroogde tomaten
- 1 citroen
- 30 gr. Pecorino
- ½ bos basilicum
- 30 ml extra vierge olijfolie
- Zout en peper
Extra benodigdheden: hakmolen, fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan lichtbruin.
Stap 2: Laat de zongedroogde tomaten uitlekken, snijd ze grof en rasp de citroen. Snijd de Pecorino in stukken en pluk de basilicum.
Stap 3: Maal de tomaten met het citroenrasp en -sap, basilicum, zonnebloempitten, pecorino in de hakmolen.
Stap 4: Voeg de olie toe en kruid met zout en peper. Maal een laatste keer.
Tip: Wil je de pesto voor langere tijd bewaren, schep het dan over in een schone en afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast.
Koffiecrème toetje - Crema di caffè
- Toetje voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- 2 eetlepels poedersuiker
- 2 sterke espressoshots (afgekoeld)
- 250 ml slagroom
- Snuf zout
- 4 lange vingers
- 1 eetlepel cacaopoeder
Extra benodigdheden: garde of handmixer, fijn zeefje
Bereidingswijze
Stap 1: Roer de poedersuiker door de espresso.
Stap 2: Doe de espresso in een kom. Voeg de slagroom en zout toe. Klop stijf.
Stap 3: Schep de crème in glaasjes.
Stap 4: Bestuif met wat cacao en serveer er lange vingers bij.