Koken met Hugo!

Griekse mosselen en gevuld olijvenbrood

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Griekse mosselen en gevuld olijvenbrood
RTL

Mosselen met een heerlijk Grieks tintje! Hoe je dit maakt? Dat heeft alles te maken met de juiste mix aan kruiden. Naast de mosselen laat Hugo zien hoe je gemakkelijk een gevuld olijvenbrood kunt maken, uiteraard ook in Grieks thema.

Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de Griekse mosselen en verderop vind je de bereidingswijze voor het gevulde olijvenbrood. 

Griekse mosselen

  • Hoofdgerecht voor 3-4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 venkel
  • 300 gr. tomaten
  • 1 bos bladpeterselie
  • Chilivlokken 
  • 100 ml. ouzo of pastis

Extra nodig: grote (mossel)pan

Bereidingswijze

Stap 1: Begin met het wassen van de mosselen. Gooi de kapotte mosselen weg.

Stap 2: Pel en snipper de ui en pel en snijd de knoflook grof. 

Stap 3: Verhit een scheut olie in een hoge (mossel)pan en fruit de ui en knoflook. 

Stap 4: Snijd de venkel in repen. Snijd de tomaten in stukjes.

Stap 5: Bak de venkel en tomaten een paar minuten mee.

Stap 6: Hak de peterseliestelen en voeg samen met de mosselen, snuf chilivlokken en ouzo toe in de pan. 

Stap 7: Schep het om en dek de pan vervolgens af. Kook de mosselen in circa 5 minuten gaar. 

Stap 8: Schud of schep halverwege een keer om. 

TIP: Serveer er een frisse komkommersalade bij.

Een verkeerde mossel herken je met deze simpele truc
Lees ook

Een verkeerde mossel herken je met deze simpele truc

Olijvenbrood 

  • Bereiding: circa 25 minuten + 2 uur rijzen en 25 minuten bakken

Ingrediënten

Brooddeeg:

  • 500 gr. bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gr.)
  • 1 theelepel zout
  • Circa 300 ml handwarm water 
  • Extra vergine olijfolie
  • 2 rode uien
  • 100 gr. gemengde olijven zonder pit
  • 2 theelepels oregano
  • 2 tenen knoflook

Extra nodig: ovenschaal 32x23 met bakpapier en een bakkwast

Bereidingswijze

Stap 1: Roer met een garde de gist door de bloem in het grote kom. Roer het zout erdoor en voeg het water erbij. Meng en kneed dit op het werkblad of met een keukenmachine met deeghaken in circa 10 minuten tot een soepel deeg. 

Stap 2: Maak een bol van het deeg, doe dit in een ingevette kom, dek het af en laat 1 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld. 

Stap 3: Maak intussen de vulling. Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de uien tot ze zacht zijn. Laat dit mengsel daarna eventjes afkoelen.

Stap 4: Snijd daarna de olijven grof. Kneed de olijven, uien en oregano door het gerezen deeg. 

Stap 5: Vorm van het deeg een brood. Leg dit in de ovenschaal, plaats er een schaal of kom overheen en laat nogmaals 45 minuten rijzen.

Stap 6: Verwarm de oven voor op 220˚C (onder-bovenwarmte).

Stap 7: Pel en hak de knoflook fijn. Maak met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en vul deze met de knoflook. 

Stap 8: Meng 2 eetlepels olijfolie met 2 eetlepels water en bestrijk het brooddeeg royaal hiermee.

Stap 9: Bak het brood circa 25 minuten in de oven. 

Kalí órexi! (eet makelijk)

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisRecept