Stamppot met sla, zeekraal en gehaktballen & dessert met gegrilde rabarber
Stamppot heb je in heel veel verschillende smaken en varianten. Het wordt voornamelijk gegeten tijdens winterse dagen maar dat het ook een voorjaarsgerecht kan zijn bewijst Hugo. Hij maakt een frisse stamppot met sla, zeekraal en zelfgemaakte surf-en-turf gehaktballen. Hierbij maakt hij een bijpassend nagerecht met gegrilde rabarber en vanilleyoghurt.
Bovenaan deze pagina vind je het recept voor de slastamppot, hierna volgt het recept voor de gehaktballen en onderaan staat het recept voor het nagerecht.
Slastamppot met zeekraal
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten
- 1 kropsla
- 1 kg iets kruimige aardappels
- Zout en peper
- 150 ml crème fraîche
- 2 theelepels grove mosterd
- 100 gr. zeekraal
Extra nodig: schone theedoek of slacentrifuge, stamper
Bereidingswijze
Stap 1: Was de sla en droog met een schone theedoek of slacentrifuge.
Stap 2: Schil de aardappels, snijd in stukken en zet onder water in een pan. Breng aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar.
Stap 3: Snijd de sla in repen.
Stap 4: Giet de aardappels af en laat iets droog stomen.
Stap 5: Stamp de aardappels met de crème fraîche, mosterd en zout en peper tot een grove puree.
Stap 6: Hak de zeekraal grof en meng met de sla door de puree.
Stap 7: Verdeel de stamppot over 4 borden. Serveer met surf & turf gehaktballen (zie recept hieronder).
Surf & turf gehaktballen
- Vleesgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 500 gr. half-om-half gehakt
- 1 ei
- ½ theelepel Worcestersaus
- ½ theelepel cayennepeper
- Zout en peper
- 3-4 eetlepels paneermeel
- 100 gr. rivierkreeftjes (koeling)
- Neutrale olie
- 30 gr. roomboter
Bereidingswijze
Stap 1: Pel en snipper de sjalot ragfijn. Doe in een kom en voeg het gehakt, ei, worcestersaus, cayennepeper, zout, peper en paneermeel toe.
Stap 2: Hak de rivierkreeften grof. Doe bij het gehakt.
Stap 3: Kneed het gehakt even goed en rol er 4 gehaktballen van.
Stap 4: Verwarm een braadpan met een scheut neutrale olie.
Stap 5: Bak de gehaktballen circa 15 minuten op laag vuur met het deksel erop.
Stap 6: Haal de deksel van de pan, voeg de boter toe en bak nog 2 minuten op hoog vuur.
Gegrilde rabarber op vanilleyoghurt
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 500 gr. rabarber
- 80 gr. lichte basterdsuiker
- 1 sinaasappel
- 500 ml Griekse yoghurt
- 1 vanillestokje
Extra nodig: ovenschaal, aluminiumfolie
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C (onder- bovenwarmte).
Stap 2: Snijd de uiteinden van de rabarber en snijd de rabarber in schuine stukken van 5 cm. Leg de rabarber in een ovenschaal of op de bakplaat.
Stap 3: Strooi de suiker erover, rasp de sinaasappelrasp erover meng alles door elkaar.
Stap 4: Bedek met aluminiumfolie en rooster 15 minuten. Verwijder de folie en rooster nog 10 minuten, tot de rabarber begint te karamelliseren.
Stap 5: Maak intussen de vanilleyoghurt: Schraap het vanillemerg uit het stokje en roer door de yoghurt.
Stap 6: Serveer de warme rabarber op de vanilleyoghurt.
TIP: gooi de uitgeschraapte vanillestok niet weg, maar doe die in een pot met suiker. Zo krijg je heerlijke vanillesuiker die je weer in toetjes en taarten kan gebruiken.