Amandelcroissants met amandelboter & rabarbercake
Omdat het dit weekend Moederdag is maakt Hugo vandaag een aantal lekkere zoete snacks, de ultieme zoete traktatie. Wellicht kun je je moeder, jezelf of iemand anders ermee verwennen. Het hoofdingrediënt is vandaag amandel, maar niet getreurd als dit niet jouw voorkeur heeft, Hugo maakt ook een rabarbercake.
Het recept bestaat uit drie delen. We beginnen met het maken van de amandelcroissants. Verderop in het recept lees je hoe je zelf de amandelspijs maakt. Tot slot lees je hoe je de rabarbercake maakt.
Amandelcroissants
- Ontbijt/brunchgerecht voor 4 stuks
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten
- 150 gr. amandelspijs (kant-en-klaar of zie onderstaand recept)
- 75 gr. gezouten roomboter op kamertemperatuur
- 4 (oudbakken) croissants
- 4 eetlepels abrikozenjam of perzikjam
- 35 gr. amandelschaafsel
- 2 eetlepels poedersuiker
Extra nodig: hakmolentje, bakplaat met bakpapier, fijn zeefje.
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 175°C.
Stap 2: Mix in het hakmolentje het amandelspijs en boter.
Stap 3: Snijd de croissants open.
Stap 4: Bestrijk dun met wat jam. Bestrijk royaal met de amandelboter.
Stap 5: Vouw dicht. Bestrijk wederom lichtjes met jam. Besmeer er weer amandelboter over en druk in het amandelschaafsel.
Stap 6: Bak circa 10 minuten in de oven. Laat afkoelen en bestuif na het bakken met poedersuiker.
TIP: zelfgemaakt amandelspijs moet je een paar dagen tevoren maken, dan kan de smaak zich goed ontwikkelen. Heb je daar geen tijd meer voor, dan kun je ook kant-en-klare amandelspijs gebruiken voor je amandelboter.
Amandelspijs
- Ruim 400 gr.
- Bereiding: circa 10 minuten + paar dagen rusten in koelkast
Ingrediënten
- 200 gr. amandelen
- 200 gr. kristalsuiker
- 1 ei
Extra nodig: keukenmachine, huishoudfolie.
Bereidingswijze
Stap 1: Maal de amandelen met de suiker in de keukenmachine.
Stap 2: Voeg al draaiend het ei erbij.
Stap 3: Verpak in huishoudfolie en laat 2-3 dagen rusten in de koelkast.
Rabarbercake
- Gebak voor 8 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 35 minuten baktijd
Ingrediënten
- 125 gr. roomboter op kamertemperatuur
- 160 gr. suiker + 2 eetlepels voor bestrooien
- 2 eieren
- 125 gr. crème fraîche
- 200 gr. zelfrijzend bakmeel
- Zout
- 250 gr. rabarber
Extra nodig: vierkante vorm 23x23 cm bekleed met bakpapier.
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 175°C.
Stap 2: Mix de boter met de suiker licht en romig.
Stap 3: Mix één voor één de eieren erdoor.
Stap 4: Rasp de sinaasappelschil. Mix de crème fraîche, sinaasappelrasp, het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout erdoor.
Stap 5: Doe het beslag in de vorm.
Stap 6: Snijd de rabarber in stukjes van 3 cm en beleg het beslag ermee, houd 1 cm afstand tussen de stukjes. Bestrooi met suiker.
Stap 7: Bak de cake circa 1 uur in de oven.
TIP: serveer er eventueel extra crème fraîche en een fruitsalade van bijvoorbeeld aardbei, sinaasappel en kiwi bij.