Koken met Hugo!

Geroosterde tomatensalade & ananas-kokosyoghurtsijs

Door Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven··Aangepast:
Geroosterde tomatensalade & ananas-kokosyoghurtsijs
RTL

Met de zomer in het vizier heeft Hugo een bijpassend gerecht gemaakt. Wie heeft er na een warme dag nou geen zin in een frisse salade én een fruitig ijsje toe? Twee heerlijke gerechten beïnvloed door de Franse cultuur. Eet smakelijk!

Het recept bestaat uit twee delen. We beginnen met het maken van de geroosterde tomatensalade. Verderop in het recept lees je hoe je de ananas-kokosyoghurtsijs maakt. 

Geroosterde tomatensalade 

  • Maaltijdsalade voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1½ uur uitlekken

Ingrediënten

  • 500 ml Griekse yoghurt 
  • 600 gr. cherrytomaten (bij voorkeur verschillende kleuren)
  • Zout en peper
  • Neutrale olie
  • 2-3 grotere tomaten naar keuze
  • 75 gr. gedroogde kleine linzen (zwarte, groene of bruine)
  • 200 gr. snackkomkommers
  • Cashew salsa 
  • 1 bos basilicum (15 gr.)
  • 1 bos peterselie (15 gr.)
  • 50 gr. cashewnoten 
  • 1 teentje knoflook
  • 75-100 ml extra vergine olijfolie 
  • 1 citroen
  • Brood voor erbij (focaccia of ciabatta)

Extra nodig: zeef, keukenpapier, bakplaat met bakpapier, hakmolen, fijne rasp.

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 235°C (onderbovenwarmte). 

Stap 2: Bekleed een zeef met keukenpapier (of een schone theedoek) en hang boven een kom. Schep de yoghurt in de zeef en laat dit 1½ - 2 uur uitlekken. 

Stap 3: Breng in een pan met water de linzen aan de kook en kook in circa 20 minuten gaar. 

Stap 4: Doe de cherrytomaten op de bakplaat. Bestrooi met zout en peper, besprenkel met olie. Meng even goed en rooster de tomaten 20-25 minuten in de hete oven.

Stap 5: Doe de basilicum en peterselie met de cashewnoten in de hakmolen.

Stap 6: Pel en snijd de knoflook grof en voeg toe met een scheut olijfolie, rasp en sap van de halve citroen, zout en peper. Voeg de overige olie erbij tot je de gewenste dikte hebt en draai tot een grove salsa.

Stap 7: Maak met een lepel een cirkel van yoghurt over het hele bord. Verdeel de linzen erover. Leg hierop de geroosterde tomaatjes. 

Stap 8: Snijd de rauwe tomaten in dunne plakken en leg erbij. Snijd de komkommers in dikke plakjes en leg erbij.

Stap 9: Lepel de salsa erover en serveer met brood.

Ananaskokosyoghurtsijs

  • Nagerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr. bevroren ananasvruchtvlees
  • 75 gr. poedersuiker
  • 175 ml kokosyoghurt
  • 1 limoen
  • ½ rode chilipeper
  • Snufje zout

Kokostopping

  • 2 (oudbakken) boterhammen
  • 2 theelepels neutrale olie
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 eetlepels kokosrasp

Extra nodig: keukenmachine, fijne rasp, ijsschep, hakmolentje.

Bereidingswijze

Stap 1: Doe de stukken bevroren ananas in de keukenmachine en maal dit fijn.

Stap 2: Snijd de peper fijn en voeg met de yoghurt, limoenrasp, rasp- en sap van de halve limoen en een snuf zout toe. Maal dit tot een romig ijs.

Stap 3: Eet direct op of doe over in een afsluitbare bak en zet tot gebruik in de vriezer. 

Stap 4: Voor de kokostopping maal je het brood tot kruim en mix je er een scheutje olie door. 

Stap 5: Rooster op laag vuur het broodkruim in circa 7 minuten lichtbruin in de koekenpan. Schud regelmatig om.

Stap 6: Voeg de suiker erbij en bak nog 3-5 minuten.

Stap 7: Voeg op het laatst de kokos erbij en bak nog 1 minuut mee tot alles lichtbruin en krokant gebakken is.

Stap 8: Schep bollen ijs in coupes en schep het krokante kruim erop.

Dit is een artikel van
Lees meer over
Hugo KennisReceptKokenEigen Huis & Tuin Lekker Leven