Dit zijn de voor- en nadelen van een gietvloer

Waar de meeste vloeren worden gelegd, worden gietvloeren – zoals de naam al verklapt – gegoten. Dit zorgt voor een enorm strakke en moderne look, die bovendien ook heel goed met andere interieurstijlen kan worden gecombineerd. Maar buiten het feit dat het erg mooi kan staan, zijn er wel nog wat punten om rekening mee te houden. Dit zijn de voor- en nadelen van een gietvloer.
Epoxy of Polyurethaan
Meestal worden gietvloeren gemaakt van epoxy of polyurethaan (PU) kunststof. Voor industrieel gebruik wordt er vaak gekozen voor epoxy, aangezien dit materiaal een hoge belastbaarheid heeft en aantrekkelijker is. Polyurethaan wordt juist weer vaker in woonhuizen toegepast omdat dit wat elastischer is en een wat zachter en vriendelijker karakter heeft.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De voordelen van een gietvloer
- Gietvloeren zijn naadloos en zorgen voor strakke en moderne sfeer, maar zijn evengoed ook met klassiekere stijlen te combineren.
- De vloer kan worden doorgetrokken door het hele huis, aangezien de vloer waterdicht is. Dus ook in natte ruimtes zoals de badkamer.
- Dit maakt je interieur ruimtelijker, zorgt voor meer eenheid en je creëert rustigere sfeer.
- De vloer is geluiddempend en zorgt voor een betere akoestiek in huis.
- De vloer is te combineren met vloerverwarming omdat het brandwerende eigenschappen heeft.
- Gietvloeren zijn makkelijk schoon te maken. Daarbij zijn keukenvlekken zoals rode sauzen geen probleem. Met een vochtig zijn de vlekken en spetters zo te verwijderen.
- Het prijsverschil tussen een gietvloer en bijvoorbeeld een laminaatvloer is lastig te vergelijken. Beiden lopen erg uiteen – afhankelijk van de kwaliteit – en kunnen allebei erg oplopen, al is de startprijs van laminaat of hout wel een stuk goedkoper. Wel gaat een gietvloer twee of zelfs drie keer zo lang mee, waardoor een gietvloer op langere termijn goedkoper is dan laminaat.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De nadelen van een gietvloer
- Door de uv-straling en het kunstmatige licht in huis kan een gietvloer vergelen of verkleuren. Uiteraard is dit deels afhankelijk van de lichtinval en zonwering/raambekleding.
- De vloer is krasgevoelig. Bepaalde schoenen zoals naaldhakken kunnen sporen achterlaten in deze vloer.
- Door de krassen en putjes ziet de vloer er sneller geleefd uit. Zeker wanneer de zon erop schijnt is dit extra goed te zien omdat de vloer verder strijkglad is. Dit zorgt ervoor dat het snel vies oogt.
Deze nadelen staan uiteraard in verbinding met de kwaliteit van de vloer. Ook hierbij geldt dus: goedkoop is duurkoop!
Beschadigingen
Op een vloer wordt natuurlijk geleefd, waardoor beschadigingen nooit helemaal te voorkomen zijn. Denk aan krassen, butsen en putjes. Gaat het om een paar plaatselijke schades, dan kun je dit laten herstellen door een reparateur. Als er sprake is van echt veel schade, dan kun je overwegen een nieuwe laag aan te laten brengen voor een mooi en egaal herstel.
Fotocredits: