Zonder oordeel

Jacoline maakt gratis schoon in extreem vervuilde woningen: 'Bewoners leiden vaak een dubbelleven'

Door Emma Schiphorst··Aangepast:
© Jacoline ColleeJacoline maakt gratis schoon in extreem vervuilde woningen: 'Bewoners leiden vaak een dubbelleven'
RTL

Jacoline Collee (30) uit Gorinchem, online bekend als Coline Cleans, maakt gratis en voor niets extreem vervuilde woningen schoon van mensen met mentale problemen. Ze zegde haar baan op om fulltime mensen te helpen. Haar belangrijkste speerpunt in dit proces? Liefde, respect en zonder oordeel.

Jacoline Collee is getrouwd en trotse moeder van een zoontje van vier. Ze werkte jarenlang als teamleider in de huishoudelijke ondersteuning bij een zorgorganisatie. Samen met haar collega’s bezocht ze veel verschillende woningen om daar een handje te helpen. Maar één woning, extreem vervuild en vol dierlijke uitwerpselen, heeft ervoor gezorgd dat ‘Coline Cleans’ geboren werd. 

Jacoline: "Ik ben van nature iemand die direct in oplossingen denkt. Ik dacht: hoe kunnen we dit aanpakken?" Ze ging eens rondbellen bij gemeentes en instanties, maar nergens bleek er budget te zijn voor dit soort situaties. "Ik liep overal tegen muren op." Tot ze op internet stuitte op een Finse dame, Aurikatariina. Zij maakt vrijwillig en gratis van zulke huizen schoon en legt dit vast op camera. "Ik dacht: als zij dat kan, waarom ik niet in Nederland?"

''Het voelde als een overwinning. Ik wist: dit is wat ik moet doen.'' - Jacoline Collee

Jacoline Collee© Jacoline Collee
Jacoline Collee

Anoniem en zonder oordeel

Collee besloot een sprong in het diepe te wagen en plaatste een oproepje op Facebook om te kijken of er mensen waren die behoefte hadden aan een gratis poetsbeurt. "Ik kreeg contact met een vrouw uit Amsterdam met mentale problemen. Ik was vooral benieuwd: wie ga ik aantreffen?" De ontmoeting was bijzonder, de woning was erg vervuild, maar de klik was er. "Het was een hele leuke en lieve vrouw. Bij haar heb ik voor het allereerst een extreem vervuilde keuken mogen schoonmaken. Het voelde als een overwinning. Ik wist: dit is wat ik moet doen."

Het begon als vrijwilligerswerk op zaterdag naast haar vaste baan. De aanvragen bleven binnenstromen, waarna ze de knoop doorhakte: ze zegde in december 2024 haar baan op om fulltime schoon te maken bij mensen die de hulp hard nodig hebben. Zo kon ze zich volledig richten op 'Coline Cleans'. 

Iedere keer als ze nu schoonmaakt bij mensen thuis, legt ze dit vast op camera om het vervolgens via TikTok, Instagram en YouTube te delen, wat nu haar bron van inkomsten is. Op YouTube heeft haar kanaal al ruim 34.000 abonnees. Naast dat ze het schoonmaakproces zelf geweldig vindt, heeft ze ook een persoonlijke drijfveer. "Ik ben christen. De liefde die ik van Jezus krijg, wil ik graag doorgeven. Dát is wat mij beweegt."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Jacoline Collee aan het werk in een extreem vervuilde woning. © Jacoline Collee
Jacoline Collee aan het werk in een extreem vervuilde woning.

Jacoline merkt dat mensen haar vertrouwen en dat vindt ze ontzettend bijzonder. "Ik oordeel nooit en ik garandeer anonimiteit. Mensen zeggen: omdat jij zo respectvol over anderen praat, durfde ik jou ook te bellen." Haar aanpak geeft mensen letterlijk en figuurlijk weer ademruimte. "Ik weet dat ik hun problemen niet oplos maar een schone woning geeft wel ruimte om andere dingen in hun leven aan te pakken. Al is het maar zodat bezoek die eerst niet kon komen, nu wel langs zal komen. Het betekent dat er weer een stukje sociaal contact is, dat mensen zich gesteund voelen en dat er ruimte is voor hulp."

''De depressies komen vaak voort uit trauma's zoals misbruik.'' - Jacoline Collee

Een van de badkamers waar Jacoline Collee heeft schoongemaakt. © Jacoline Collee
Een van de badkamers waar Jacoline Collee heeft schoongemaakt.

De pijn achter het vuil

Jacoline merkt dat er vooral veel eenzaamheid en schaamte schuilgaat achter de mensen die ze opzoekt. ''Veel mensen met wie ik werk hebben een depressie.'' Ze legt uit dat deze depressies vaak voortkomen uit andere trauma’s, bijvoorbeeld misbruik in iemands jeugd. Door dit werk leert ze steeds meer hoe serieus zulke mentale problemen zijn. "Het is geen luiheid. De hersenen zijn letterlijk anders bedraad. Het motivatiegedeelte in de hersenen functioneert niet goed." 

Collee legt uit wat voor dubbelleven haar cliënten vaak leiden. "Aan de buitenkant lijkt alles normaal, maar binnen zijn de gordijnen altijd dicht." Ze ziet ook hoe weinig ondersteuning er is vanuit de geestelijke gezondheidszorg: "Er mag alleen gepraat worden, maar niemand komt echt helpen."

© Jacoline Collee

Dweilen met de kraan open? 

In ongeveer de helft van de gevallen vervuilt de woning na verloop van tijd opnieuw. Maar dat vindt Jacoline geen reden tot frustratie. Ze krijgt dan ook regelmatig de vraag: ‘Vind je het niet zonde dat je werk voor niets is geweest?’. "Absoluut niet", vindt Jacoline. "Als ze mij maanden later opnieuw bellen, kom ik graag weer. Elke schoonmaakbeurt geeft hen een moment van rust, van ruimte en van hoop."

Benieuwd hoe zo'n schoonmaakproces eruitziet? De onderstaande video, waarin een extreem vervuilde keuken wordt opgepoetst, is Jacolines meest bekeken video: 

Bekijk meer video's van Jacoline op haar YouTube-kanaal Coline Cleans.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: RTL Wonen logo
Lees meer over
RTL WonenSchoonmakenAfvalInfluencerDepressieMentale gezondheidOpruimenGorinchemGemeente Gorinchem