Net als Amalia: zó worden andere troonopvolgers klaargestoomd
Voor prinses Amalia is morgen een bijzondere dag: ze viert haar 18e verjaardag en dat wordt hier in Nederland groots aangepakt. Maar hoe zit dit eigenlijk in andere landen? Hoe worden andere prinsen en prinsessen klaargestoomd voor de troonopvolging?
Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen
Iemand die net als prinses Amalia binnenkort haar 18e verjaardag zal vieren, is Ingrid Alexandra, de dochter van kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit van Noorwegen. Ingrid zit in haar laatste jaar van de middelbare school in Oslo en zou een doodgewoon bijbaantje hebben, maar doet wel af en toe al wat koninklijke klussen tussendoor. Nadat ze geslaagd is gaat de prinses vermoedelijk in het buitenland studeren.
Waar de 18e verjaardag van Amalia wordt gevierd met een kennismakingsboek en haar toetreden tot de Raad van State, is dit in Noorwegen niet het geval. De 18e verjaardag van haar vader Haakon werd destijds groots gevierd met officiële diners, maar hij was toen al kroonprins. De verjaardag van Alexandra zal wat stiller verlopen - op een paar saluutschoten na. Haar opa Harald zit nog steeds op de troon en haar publieke rol zal dan ook pas belangrijker worden als haar vader het stokje overneemt.
Wel is af en toe al te zien dat ze zich voorbereidt op haar rol als koningin. Zo mocht ze onlangs een dagje meelopen met het leger. Omdat de zittende koning of koningin in Noorwegen ook formeel de opperbevelhebber is van de strijdkrachten, is een klein beetje training natuurlijk mooi meegenomen.
Prinses Elisabeth van België
Iemand wiens achttiende verjaardag er een beetje vergelijkbaar uitzag als die van Amalia, is die van de Belgische prinses Elisabeth. Zij is inmiddels 20 jaar, maar toen zij haar 18e verjaardag vierde, werd dat gevierd met speciale postzegels met haar foto er op én een plechtige ceremonie waarin zij een toespraak gaf en daarin onder andere haar ouders toesprak. Zij hadden zichtbaar moeite hun emoties te bedwingen.
Elisabeth zat op de United World College Atlantic in Wales - de school waar Alexia nu naartoe gaat - en ging daarna een jaar naar de Koninklijke Militaire school. Dit jaar maakte ze bekend geschiedenis en politiek te gaan studeren in Oxford. Haar leven ziet er op dit moment nog niet heel anders uit dan voor haar 18e verjaardag. Ze heeft nog geen officieel programma als troonopvolger, geen eigen raadgevers en geen eigen bureaus op het paleis. Wel wordt ze heel af en toe voor het oog van de camera betrokken bij het koningschap tijdens officiële momenten, maar daar is altijd één van haar ouders bij. Haar ouders willen dat ze zo lang mogelijk een normaal leven leidt en dus nog niet alleen naar plechtigheden gaat.
Prinses Leonor van Spanje
Ondanks haar jonge leeftijd, Leonor is 16, wordt zij al veel langer klaargestoomd voor de troon. Ook haar zusje Sofía, die slechts 14 jaar oud is, wordt regelmatig samen met Leonor gespot tijdens het bijwonen van officiële gelegenheden en vergaderingen. Leonor heeft zelfs al meerdere solo-optredens gehad. Leonor is tegelijkertijd met prinses Alexia begonnen aan het United World College of the Atlantic in Wales. Ze is echter al een aantal keer teruggevlogen naar haar thuisland om daar officiële gelegenheden bij te wonen samen met haar vader koning Felipe. Waar wij in Nederland de prinsessen eigenlijk maar heel weinig zien tijdens officiële gelegenheden en hun leven zich vooral buiten de spotlights afspeelt, is dat voor de Spaanse prinsessen dus heel anders.
Prins Christian van Denemarken
Ook prins Christian (16), de oudste zoon van kroonprins Frederik en prinses Mary, heeft het een stuk makkelijker dan de Spaanse prinsessen. Zijn leven speelt zich tot nu toe vooral af buiten de spotlights. De prins zit op het Herlufsholm Gymnasium in Næstved en krijgt een zo normaal mogelijke opvoeding van zijn ouders. De laatste jaren wordt hij langzamerhand steeds iets meer naar voren geschoven door het hof en is hij ook wat vaker te zien in het openbaar. Bijvoorbeeld tijdens koninklijke evenementen met zijn ouders en grootmoeder. Hij werd dit jaar voor het eerst 'aan het werk' gezet toen hij samen met zijn vader en zijn oma koningin Margrethe aanwezig was bij de viering van de aansluiting van Zuid-Jutland bij Denemarken, 101 jaar geleden. Omdat zijn oma nog steeds op de troon zit en zijn vader haar eerst zal opvolgen, kan hij zeker de komende jaren nog genieten van een redelijk ‘normaal’ leven.
Royaltydeskundige Marc van der Linden liet eerder ook al weten dat Amalia na haar achttiende verjaardag nog steeds voornamelijk op de achtergrond zal blijven.