De bak in

OM eist meerdere keren levenslang tegen bende Taghi

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Petra UrbanOM eist meerdere keren levenslang tegen bende Taghi
RTL

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om 5 verdachten een levenslange gevangenisstraf op te leggen in het Marengo-proces. Dat draait om zeventien verdachten, zes moorden, vier pogingen tot moord, het voorbereiden van liquidaties en leidinggeven en deelname aan een criminele organisatie.

Als het aan de officieren van justitie ligt, verdwijnen Ridouan Taghi, Mao R., Mario R., Achraf B. en Mohamed R. levenslang achter de tralies. Tegen andere verdachten sprak het Openbaar Ministerie (OM) strafeisen uit 14 jaar tot 28 jaar. Eén van hen hoorde een eis van 5 jaar en 11 maanden vallen. Volgens het OM kan worden bewezen dat de verdachten zich in wisselende samenstelling hebben beziggehouden met de levensdelicten.

Taghi had volgens justitie samen met Saïd Razzouki en Mao R. de leiding over de criminele organisatie. Zij waren zijn ‘linker- en rechterhand’, sprak de officier ter zitting. De groep zou hebben bestaan uit allerlei soorten verdachten: opdrachtgevers, tussenpersonen, schutters, spotters en mannen die moorden zouden hebben voorbereid.

De strafeisen volgden op de negende dag van het requisitoir waarin het OM het bewijs volgens justitie presenteerde. Het betoog besloeg meer dan achthonderd pagina’s. De bewijsvoering bestaat voor een groot deel uit ontsleutelde berichten en de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Het Marengo-proces startte al jaren geleden en kende een doorbraak in 2017, toen B. zich liet oppakken en vervolgens kroongetuige werd. De officieren van justitie eisten, in ruil voor de verklaringen, een lagere celstraf van 10 jaar.

OM komt met strafeis tegen criminele organisatie Taghi
Lees ook

OM komt met strafeis tegen criminele organisatie Taghi

In de berichten komt een ontluisterend beeld naar voren over Ridouan Taghi en zijn vermeende kompanen. Zo liet hij duidelijk blijken dat mensen die over Taghi praten, geliquideerd moeten worden. ‘Niet in myn wereld, wie verhaal doet moet naar hell, haha’, zou hij hebben geschreven aan iemand met wie hij samenwerkte. Het motto van Taghi was volgens het OM: ‘Wie praat die gaat’.

Het proces gaat gebukt onder de grootste veiligheidsmaatregelen uit de geschiedenis van de rechtspraak. Dit komt mede door de drie moorden die een dikke zwarte rand gaven aan Marengo: de moorden op de broer van de kroongetuige Reduan B., de advocaat van de kroongetuige Derk Wiersum en de vertrouwenspersoon van de kroongetuige Peter R. de Vries. De verdachten in Marengo worden voor zover bekend niet verdacht van de drie moorden.

Vanaf medio september is het de beurt aan de advocaten met hun pleidooien. Later dit jaar vindt de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Taghi’s rechterhand Saïd Razzouki plaats. Vanwege zijn aanhouding en uitlevering vanuit Colombia heeft zijn zaak vertraging opgelopen. De rechtbank doet naar verwachting in de loop van 2023 uitspraak.