OM komt met strafeis tegen criminele organisatie Taghi
Zeventien verdachten, zes moorden, vier pogingen tot moord, het voorbereiden van liquidaties en een criminele organisatie. Het is ongeveer de kortst mogelijke beschrijving van het beruchte Marengo-proces. Dinsdag spreekt het Openbaar Ministerie de strafeisen uit tegen de mannen die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zouden zijn voor gruwelijke levensdelicten.
"Zij zullen u niet vertellen wie hun vader, broer, zoon of geliefde was, wat hij voor hen heeft betekend en hoe hij nog steeds wordt gemist"
Ronald Bakker, Samir Erraghib, Abderrahim Belhadj, Ranko Scekic, Martin Kok en Hakim Changachi. Het zijn de dodelijke slachtoffers van vuurwapengeweld die centraal staan in één van de grootste processen uit de Nederlandse geschiedenis. In ieder geval het meest beruchte proces, met als bekendste verdachte de vermeende drugsbaas Ridouan Taghi. Samen met zijn rechterhand Saïd Razzouki zou hij leiding hebben gegeven aan een criminele bende die als doel had om te moorden en geld te verdienen met de handel in harddrugs.
Het Openbaar Ministerie heeft twee belangrijke pijlers in het bewijs tegen de verdachten. Ten eerste de alom bekritiseerde kroongetuige, Nabil B. En daarnaast een overvloed aan berichten afkomstig uit versleuteld berichtenverkeer, dat liep via zogenoemde Pretty Good Privacy-telefoons (PGP). In de berichten valt te lezen dat de organisatie meedogenloos te werk moet zijn gegaan. Slachtoffers waren 'honden' die maar moesten 'slapen', oftewel: hun laatste adem uitblazen omdat ze kennelijk hun recht op leven hadden verspeeld. De dood van Hakim Changachi was een vergissing, de schutters hadden eigenlijk iemand anders op het oog: Khalid Hmidat.
'Wie praat die gaat', dat was volgens het OM het motto van Ridouan Taghi. Hij zou een organisatie hebben opgericht die uit verschillende lagen bestond, zodat er enige vorm van afscherming zou zijn. Er was sprake van een opdrachtgever, tussenpersonen, schutters en spotters. Een aantal verdachten hangt levenslang boven het hoofd. Justitie zal die straf in ieder geval meerdere malen eisen. In het Eris-proces, waarin 21 verdachten - waaronder leden de ‘moordclub’ Caloh Wagoh - terechtstaan, eiste justitie zeven keer levenslang.
Eris is groter dan Marengo qua verdachten, maar vooral boven het Marengo-proces hangt een grote mate van angst. Dat komt mede door de drie moorden rondom het proces: die op de broer, advocaat en vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. Reduan B. Derk Wiersum en Peter R. de Vries werden doodgeschoten, maar de verdachten in Marengo worden hier (nog) niet van verdacht.
De nabestaanden van de moorden waar het proces wél om gaat, durfden het spreekrecht uit te oefenen. "Zij zullen u niet vertellen wie hun vader, broer, zoon of geliefde was, wat hij voor hen heeft betekend en hoe hij nog steeds wordt gemist", vertelden de anonieme officieren van justitie tijdens de openingsdag van het requisitoir, waarover het OM in totaal negen dagen zal doen.
In de loop van de middag verwachten de officieren van justitie de strafeisen uit te spreken.