In aftiteling

Disney krijgt volle laag om film Mulan: opgenomen in Chinese provincie Xinjiang

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© DisneyDisney krijgt volle laag om film Mulan: opgenomen in Chinese provincie Xinjiang
RTL

Disney ligt onder vuur nu blijkt dat de film Mulan deels is opgenomen in de Chinese provincie Xinjiang. Dat ontdekten oplettende kijkers in de aftiteling van de film. In Xinjiang zitten naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren opgesloten in concentratiekampen, waar ze worden geïndoctrineerd.

De Chinese regering zou de mensenrechten van miljoenen islamitische Oeigoeren schenden in de provincie Xinjiang. En in díe provincie is de laatste Disneyfilm, Mulan, opgenomen.

Oplettende kijkers

Kijkers ontdekten dat in de aftiteling, waar meerdere 'overheidsorganisaties in Xinjiang' worden bedankt voor de medewerking aan de film. Ook een organisatie die verantwoordelijk voor openbare veiligheid in de regio wordt genoemd. Dat schrijft de BBC.

Mulan is gebaseerd op de gelijknamige film die Disney ruim twintig jaar geleden uitbracht. Een meisje vermomt zich als jongen om haar vaders plek in het leger over te nemen. Het origineel, uitgebracht in 1998, is een animatiefilm.

De nieuwe versie, die vorige week werd uitgebracht, is gedeeltelijk opgenomen in Xinjiang. "Weet je wel? Die provincie waar culturele genocide plaatsvindt", schrijft een filmrecensent op Twitter:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De film, die geregisseerd is door Niki Caro, zorgde eerder al voor opgetrokken wenkbrauwen door een uitspraak van de hoofdrolspeelster.

Actrice Liu Yifei, die de rol van Mulan vertolkt, sprak haar steun uit voor het harde politieoptreden in Hongkong. In die stad worden vreedzame demonstranten hardhandig aangepakt door de autoriteiten. Haar uitspraak leidde ertoe dat sommige fans in Azië zeiden de film te zullen gaan boycotten zodra deze uitkomt.

Overheidspropaganda

Disney heeft niet gereageerd op de beschuldigingen. Chinadeskundige Adrian Zenz legt aan de BBC uit dat de overheidsbureaus die in de aftiteling van de film worden bedankt onder meer verantwoordelijk zijn voor Chinese overheidspropaganda en de concentratiekampen in de regio.

China dwingt Oeigoeren anticonceptie te gebruiken: 'Demografische genocide'
Lees ook

China dwingt Oeigoeren anticonceptie te gebruiken: 'Demografische genocide'

Volgens Zenz is Disney 'een internationale organisatie die winst maakt in de schaduw van concentratiekampen'.

Regisseur Caro plaatste drie jaar geleden foto's op Instagram vanuit de hoofdstad van Xinjiang. Tegen een filmmagazine zei het productieteam van Mulan dat ze maandenlang onderzoek deden naar geschikte opnamelocaties in de regio.

Moslimminderheid

De autonome regio Xinjiang wordt voornamelijk bewoond door een Oeigoerse moslimminderheid. China heeft naar schatting meer dan een miljoen van hen opgesloten in concentratiekampen.

Velen van hen zijn alleen maar gevangen gezet omdat ze een hoofddoek dragen, hebben gebeden of contact hebben met het buitenland. Gevluchte Oeigoeren en mensenrechtenorganisaties vertellen dat de gevangenen worden gehersenspoeld en gemarteld.

Lees meer over
DisneyGevangenisChina