GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG BIJ DWDD

Matthijs van Nieuwkerk herhaalt spijtbetuiging: 'Heb een voorbeeldfunctie'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPMatthijs van Nieuwkerk herhaalt spijtbetuiging: 'Heb een voorbeeldfunctie'
RTL

Matthijs van Nieuwkerk (63) en de destijdse werksfeer bij 'De Wereld Draait Door' komen er niet goed van af in het rapport-Van Rijn. De presentator, die dit jaar bij RTL aan de slag gaat, reageert nu tegenover RTL Boulevard op de resultaten.

"Het belangrijkste is dat we mede dankzij dit rapport onze weg vinden naar een betere tv-wereld"

"Het is goed dat mensen in alle openheid hun verhaal hebben kunnen doen", aldus Matthijs. "Ik hoop dat ze zich gehoord en gesteund hebben gevoeld in dit proces. Het belangrijkste is dat we mede dankzij dit rapport onze weg vinden naar een betere tv-wereld. Ik heb al eerder mijn spijt betuigd over mijn aandeel in de werkcultuur achter de schermen bij DWDD. Dat herhaal ik hier. Ik realiseer me meer dan ooit dat ik als presentator een belangrijke voorbeeldfunctie heb. Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van programma’s waar we gezamenlijk met veel plezier aan werken." 

Van uitbarstingen tot seksueel wangedrag: rapport schetst schrijnend beeld DWDD
Lees ook

Van uitbarstingen tot seksueel wangedrag: rapport schetst schrijnend beeld DWDD

In het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn wordt omschreven hoe Matthijs met zijn 'onvoorspelbare gedrag' zou hebben gezorgd voor een onveilig gevoel bij medewerkers. Naar verluidt was er sprake van 'frequente, disproportioneel heftige en negatieve verbale uitlatingen' door met name Matthijs, vooral rondom repetities vlak voor de uitzending. Werknemers ervoeren zijn gedrag als 'zeer intimiderend' en 'zeer onvoorspelbaar'. 

"De aangrijpende ervaringen die zijn opgetekend door de Commissie van Rijn tonen onmiskenbaar aan dat ongewenst gedrag op de werkvloer - en het tolereren daarvan - leidt tot sociale onveiligheid, met alle gevolgen van dien", laat RTL weten in een reactie. "Die ervaringen, samen met de conclusies en aanbevelingen van dit rapport zijn niet alleen leerzaam voor de NPO, maar voor íedereen die werkzaam is in de media. De top voorop."

Ze vervolgen het statement: "Matthijs van Nieuwkerk heeft zijn fouten uit de DWDD-periode publiekelijk erkend, excuses gemaakt en zelfreflectie getoond. De inzichten die Matthijs heeft opgedaan het afgelopen jaar en de gesprekken die hij heeft gevoerd, onder anderen met melders, hebben bij hem een nieuw bewustzijn gebracht over zijn rol en gedrag. Nu is het tijd dat hij met die nieuwe inzichten weer aan de slag kan als presentator."

De presentator geeft zelf in gesprekken met de commissie aan dat hij zich niet bewust was van de druk die medewerkers ervoeren. Ook kan hij zich niet herinneren ooit te zijn aangesproken op zijn gedrag.

Lees meer over
Matthijs van NieuwkerkMartin van RijnNPO