UITGEBREID STATEMENT

Matthijs van Nieuwkerk hekelt beweringen over 'afkoop'-affaire: 'Zeer onaangenaam'

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANP Matthijs van Nieuwkerk hekelt beweringen over 'afkoop'-affaire: 'Zeer onaangenaam'
RTL

Matthijs van Nieuwkerk (63) heeft vandaag in een brief laten weten dat zijn samenwerking met RTL voorlopig wordt uitgesteld. Dit heeft te maken met nieuwe onthullingen die vorige week naar buiten zijn gebracht in het rapport van Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO). In de brief gaat de presentator in op beschuldigingen aan zijn adres.

"Ik vind het gebruik van deze ernstige termen onterecht en zeer suggestief"

In het rapport komt naar voren dat er fysiek geweld heeft plaatsgevonden op de werkvloer van De Wereld Draait Door. Hoewel er geen namen worden genoemd laat Suzanne Kunzeler, directeur van BNNVARA, aan Nieuwsuur weten dat Matthijs van Nieuwkerk zich hier schuldig aan heeft gemaakt. Om wat voor geweld het destijds gaat, wil ze niet zeggen. 

Matthijs erkent in zijn brief dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verbale intimidatie. ''Ik heb daarbij grenzen overschreden, daar ben ik me nu van bewust en dat spijt me zeer en dat zal ik ook nooit meer laten gebeuren." 

Ook laat hij weten dat hij 'vast weleens neus aan neus met iemand heeft gestaan'. "Maar ik heb nooit iemand over een tafel getrokken, ik heb nooit iemand in zijn gezicht gespuugd, ik heb nooit iemand bij de keel gegrepen of op de grond gewerkt, en ik hád overigens al nooit iemand op zijn knieën gedwongen."

Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet aan de slag bij RTL
Lees ook

Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet aan de slag bij RTL

In Sophie en Jeroen vertelt Suzanne Kunzeler vorige week dat de klachten in het rapport over fysieke intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag alleen over Matthijs gaan. Zo zou hij relaties hebben gehad met oud-medewerkers en wordt er gesproken over een DWDD-medewerker die destijds een relatie met Matthijs had en een 'kleine 20.000 euro' kreeg toen ze vertrok. 

Ook in deze aantijging kan Matthijs zich niet vinden. "Het treft me zeer onaangenaam te moeten lezen dat een relatie die kennelijk destijds als wederzijds en evenwichtig werd beoordeeld nu met terugwerkende kracht op eigen moreel gezag van de BNNVARA-directie als seksueel grensoverschrijdend wordt veroordeeld." Dat de vrouw zo’n grote som geld kreeg bij haar vertrek was volgens Matthijs 'een gangbare regeling' en absoluut geen 'afkoop'. "Ik vind het gebruik van deze ernstige termen onterecht en zeer suggestief."

Dat de tv-plannen tussen RTL en Matthijs nu in de koelkast worden gezet, komt niet voor iedereen als een verrassing. Volgens RTL Boulevard-deskundige Rob was een 'stevig gesprek nodig'. In de uitzending van zondag sprak Rob vervolgens over grote reputatieschade voor RTL:

Lees meer over
Matthijs van NieuwkerkBNNVARARTL Nederland