Libelle bestaat 90 jaar: 'Ook de 100 gaan we zeker halen'
Tijdschrift 'Libelle' bestaat negentig jaar. "Libelle is zichzelf gebleven door met de tijd mee te gaan", zegt hoofdredacteur Hilmar Mulder (56) in gesprek met het ANP. "We staan nog steeds midden in het leven van vrouwen en berichten over wat hen boeit en beweegt."
"Het tijdschrift heeft altijd aandacht besteed aan maatschappelijke thema's"
De in 1934 opgerichte Libelle is dan ook allang niet meer alleen een weekblad. Er is een website, een app, en er zijn video's, podcasts en specials. Ook de vrouwen voor wie Libelle wordt gemaakt hebben een gedaanteverwisseling ondergaan, zegt Hilmar die zelf in 2015 aantrad bij het blad. "De doelgroep is in die negentig jaar echt in een rollercoaster beland. Kijk je naar 1934 in vergelijking met 2024, dan is dat een ongelofelijke reis geweest. In positie, in onafhankelijkheid, in financiële situatie, in rechten."
Het tijdschrift heeft altijd aandacht besteed aan maatschappelijke thema's, vertelt Hilmar. "Libelle heeft heel veel dingen bespreekbaar gemaakt in de Nederlandse huiskamers. Van kanker en depressies tot anticonceptie, zelfontwikkeling en de overgang. In het jubileumnummer, dat deze week verschijnt, staat bijvoorbeeld weer een groot onderzoek naar financiële zelfredzaamheid. We vinden het belangrijk dat vrouwen zelf hun broek op kunnen houden", zegt Hilmar. "Baas in eigen beurs noemen wij dat."
Behalve met een jubileumeditie wordt het 90-jarig bestaan ook los van het papier gevierd. Afgelopen maandag vond in een theater in Leusden de eerste editie van 'Leve Libelle Live' plaats. Lezeressen konden er luisteren naar verhalen van makers en kennismaken met de nieuwe columnist Quinty Trustfull. Ook tijdens de aankomende Libelle Zomerweek in mei komt het jubileum aan bod. "Er komt onder meer een doolhof gemaakt van oude Libelle-covers", lacht Hilmar.
Of Libelle nog eens negentig jaar blijft bestaan, noemt Hilmar 'sciencefiction'. "Maar de komende tien jaar en onze honderdste verjaardag gaan we zeker halen", voorspelt ze. "Misschien beslaat online dan het grootste aandeel in bereik en is de printeditie meer een luxeproduct geworden." Zelf is ze er dan mogelijk ook nog bij. "Ik zou het in ieder geval niet erg vinden, want het is het leukste wat ik ooit heb gedaan."