Voor de EBUs gegooid

'Joost Klein was bliksemafleider voor de EBU op het songfestival'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© AFP / Tobias Schwarz'Joost Klein was bliksemafleider voor de EBU op het songfestival'
RTL

Nadat Joost Klein (26) gediskwalificeerd werd op het Eurovisiesongfestival vorige week, kwam naar buiten dat Nederland en andere landen melding hebben gedaan bij EBU over een onveilige sfeer achter de schermen. Je zou wellicht zelfs kunnen stellen dat Joost gebruikt is als bliksemafleider, vinden Bridget Maasland (49) en Aran Bade (39) in De BLVD Podcast.

"Je zou bijna kunnen zeggen: het staat niet meer los van elkaar"

"Het team rondom Joost zegt dat voordat dit incident (de vermeende bedreiging van een cameravrouw, red.) plaatsvond, twee keer melding te hebben gemaakt van een onveilige situatie. Bij mij komt het achteraf gezien over alsof Joost een beetje een bliksemafleider is geweest", begint Bridget in de podcast. 

"Het feit is dat Nederland het enige bekende incident was vóór het songfestival was afgelopen", vult Aran aan. "Daarna hebben mensen (van andere delegaties, red.) van alles verteld." Ook andere landen hebben namelijk meldingen gedaan bij de organisatie.

Joost Klein geeft zondag voor het eerst optreden na songfestival
Lees ook

Joost Klein geeft zondag voor het eerst optreden na songfestival

Vlak voor de finale vond er een crisisoverleg plaats tussen delegaties uit Noorwegen, Zwitserland, Engeland en Ierland waarbij laatstgenoemde op het punt heeft gestaan om zich terug te trekken. En dat allemaal omdat zij een onveilige werksfeer ervaarden met de Israëlische delegatie. 

"Dat zijn allemaal berichten die we na afloop horen", zegt Aran. Israël lag natuurlijk al onder een vergrootglas door de situatie in Gaza. Hun deelname werd dan ook flink bekritiseerd. Met andere woorden: het kwam de EBU misschien wel goed uit dat het incident van Joost afleidde van de situatie rondom de omstreden deelname van Israël. 

De EBU heeft dus wel ingegrepen bij het incident rondom Joost, maar niet op de vermeende incidenten met betrekking tot de Israëlische delegatie. "Je zou bijna kunnen zeggen: het staat niet meer los van elkaar." Aran plaatst daarbij wel een kanttekening, want het enige verschil is dat de politie betrokken is in de zaak van Joost. Bij andere meldingen is geen politie ingeschakeld. 

Het is natuurlijk nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd waardoor Nederland werd gediskwalificeerd. Joost heeft nog nergens gereageerd en ook van de cameravrouw in kwestie hebben we niks gehoord. 

Beluister het hele gesprek in De BLVD Podcast hieronder.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Joost KleinAran BadeEurovisiesongfestivalJoost Klein in MalmöDe BLVD Podcast