Zo vader, zo zoon

Kevin Costner verdedigt 'nepotisme' in nieuwe film: 'Wilde zoon graag bij me'

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPKevin Costner verdedigt 'nepotisme' in nieuwe film: 'Wilde zoon graag bij me'
RTL

Regisseur Kevin Costner (69) gaf zijn zoon Hayes een rol in zijn nieuwe film 'Horizon: An American Saga', omdat hij zijn familie op de set bij zich wilde hebben. Dat vertelde de cineast maandag op het Festival van Cannes, waar de film in première ging.

"Ik weet hoeveel andere kinderen ook dromen van zo'n rol en zo'n carrière"

De 15-jarige Hayes Costner speelt de zoon van een pioniersfamilie in het westen die wordt belaagd door Native Americans. "Ik geef rollen niet zomaar aan mijn kinderen", verontschuldigde de ster zich. "Als ze iets willen bereiken in de filmwereld, dan moeten ze dat op eigen kracht doen. Ik weet hoeveel andere kinderen ook dromen van zo'n rol en zo'n carrière."

Maar tijdens het draaien van de film in Utah wilde Kevin zijn familie bij zich hebben. "Het was een kleine rol en ik wilde mijn familie graag bij mij hebben", aldus de regisseur en acteur. "Het was een lange draaiperiode. En het is een prachtige scène geworden. Die scène gaat voor mij om de essentie van films: het publiek wil naar het scherm roepen 'doe het niet' als de jongen een besluit neemt dat grote gevolgen heeft."

Kevin Costner moet ex 63.000 dollar alimentatie betalen
Lees ook

Kevin Costner moet ex 63.000 dollar alimentatie betalen

Kevin maakte eerder grote westerns met Open Range en Dances with Wolves, die zeven Oscars won. "Het was een zeer gecompliceerde tijd", verklaart de cineast zijn fascinatie voor het Amerika van de negentiende eeuw. "In niets vergelijkbaar met de periode waarin we nu leven. Er woonden mensen samen die geen taal deelden, die moesten overleven. Er waren wapens, geen goede wetten. Er stond elke dag heel veel op het spel."

Een belangrijk verschil is dat Horizon: An American Saga een zeer diverse film is geworden. "Er zitten natuurlijk vuurgevechten in en andere zaken waar westerns beroemd om zijn", stelt Kevin fans gerust. "Maar er zitten ook Amerikanen van kleur in en Aziatische Amerikanen. En plotlijnen over vrouwen, zoals een vrouw uit Europa die de regels van het westen niet kent." 

Het is niet bekend wanneer Horizon: An American Saga in Nederland te zien is.