Welmoed Sijtsma geniet van ontmoeting slachtoffers en redders in Redding na de Ramp
In 'Redding na de Ramp' zag presentatrice Welmoed Sijtsma (33) wat mensen voor elkaar kunnen betekenen in tijden van nood. In het nieuwe programma van WNL ging zij op zoek naar de anonieme helden die het verschil maakten bij bekende rampen. "Het zijn hele hoopvolle verhalen", vertelt Welmoed aan het ANP.
"Je ziet wat je voor elkaar kunt betekenen en hoe belangrijk het is elkaar te helpen. Soms kun je mensen met alleen een telefoontje uit de put krijgen."
Dat telefoontje vond plaats tussen Ton en een medewerker van de gemeente. Ton raakte in 1999 besmet met legionella bij een van de grootste uitbraken van de ziekte in de geschiedenis. In Bovenkarspel raakten 238 mensen besmet, van wie 32 overleden. "Ton rende daarvoor iedere dag door de duinen, maar daarna kon hij niets meer." Hij raakte in een diepe depressie en besloot hulp te zoeken. "Iemand van de gemeente, een willekeurig persoon, nam op en gaf hem een zinnetje dat Ton als een mantra heeft opgepakt. Daarmee heeft hij zijn levenslust weer teruggevonden. Nu heeft hij dat handgeschreven briefje met die zin nog steeds."
In sommige gevallen wisten de redders niet eens meer hoe belangrijk ze voor iemand waren. "Die man van de gemeente wist niet meer dat hij dat toen heeft gezegd", vervolgt Welmoed. Ook de redder van Gaël wist niets van de impact die hij op een ander had gehad. De destijds veertienjarige Gaël stond bij de vuurwerkramp in Enschede vooraan en raakte ernstig gewond. Een brandweerman redde hem, zodat Gaël als eerste in het ziekenhuis aankwam. "Hij zei dat hij elke dag nog denkt aan die brandweerman. Maar die was zich nergens van bewust. Hij vond het zelf heel vanzelfsprekend dat hij heeft geholpen, want dat is zijn werk." Volgens Welmoed zag die brandweerman tijdens het programma eindelijk door de ogen van een ander hoe bijzonder dat was.
Volgens de presentatrice was het knap lastig om alle redders te vinden, zelfs in een tijdperk waarin iedereen online is. "Sommige mensen hadden echt alleen een naam. Of zelfs minder. Het was soms echt een hele zoektocht om elkaar te vinden." Toch vond Welmoed de ontmoetingen tussen de slachtoffers en de redders het leukste. "Die mensen hebben vaak een band voor het leven, terwijl ze elkaar maar even of zelfs helemaal niet hebben gezien."
Redding na de ramp is vanaf dinsdag te zien op NPO 1. Naast de legionellaramp en de vuurwerkramp spreekt Welmoed met slachtoffers van de poldercrash (2009), de tsunami in Azië (2004), de aardbeving op Haïti (2010) en de ramp met de ferry Estonia (1994).