Alex van Keulen groeide op in armoede: 'We vielen sociaal buiten de boot'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAlex van Keulen groeide op in armoede: 'We vielen sociaal buiten de boot'
In samenwerking met het Armoedefonds

Alex van Keulen (56) kennen we allemaal van het populaire programma 'Kopen zonder Kijken'. Maar de makelaar heeft niet altijd succes gekend. Hij groeide op in armoede en viel op school 'sociaal buiten de boot'. Als ambassadeur van de Schoolspullenactie van het Armoedefonds zet hij zich in om zoveel mogelijk brugklassers die in armoede opgroeien te voorzien van schoolspullen die zij zelf mogen uitzoeken.

"Armoede is het begin maar het hoeft niet het eind te zijn"

"Ik was nummer negen van de tien kids bij mij thuis. Veel broers en zussen, een overspannen moeder en geen vader. Het was geen zorgeloze jeugd", vertelt Alex openhartig. "Ik herinner me mijn moeder starend en rokend uit het raam. Tegenwoordig noemen we dat een depressie." De broers en zussen van Alex hadden krantenwijken om brood op de plank te krijgen. 

Alex had jarenlang dezelfde kleding aan naar school. Maar dat was niet het enige waaraan te zien was dat Alex het thuis niet breed had. "Geen verhalen na de vakantie over leuke reisjes of überhaupt uitjes, verjaardagen waar klasgenoten het veel over hadden. Het was zichtbaar dat wij thuis niks hadden. We vielen daardoor sociaal ook buiten de boot." 

Alex van Keulen over jeugd: 'Mijn moeder kon niet voor ons zorgen'
Lees ook

Alex van Keulen over jeugd: 'Mijn moeder kon niet voor ons zorgen'

Alex zette de negativiteit om in iets positiefs. "Het heeft me enorm gevormd. Ik kreeg juist een vechtersmentaliteit. En heb elk baantje aangepakt dat ik kon pakken. Elke cursus, elke mogelijkheid om hogerop te komen greep ik aan", vertelt hij. Alex wil andere kinderen in armoede meegeven om de kansen die er zijn te pakken. "Armoede is het begin maar het hoeft niet het eind te zijn."

De makelaar zet zich deze week samen met RTL Boulevard in om de actieweek van het Armoedefonds onder de aandacht te brengen. De actieweek heeft als doel om 7000 kinderen te helpen aan een gevulde rugzak, zodat ze niet met een achterstand aan het nieuwe schooljaar beginnen. "Wij hadden dit vroeger niet. Wat het Armoedefonds doet is zo belangrijk. En het is zo schrijnend dat we dit in Nederland nodig hebben. Daarom ben ik ambassadeur van deze actieweek. Natuurlijk door mijn eigen ervaring van vroeger, maar ook omdat ik wil laten zien dat je misschien je verleden niet kan veranderen, maar wel je toekomst."

Door geld te doneren, kan het Armoedefonds goed gevulde rugzakken uitdelen aan de brugklassers die dit het hardst nodig hebben. "Voor sommige kinderen start de middelbare school met een lege rugzak die eigenlijk heel zwaar aanvoelt. Ze worden de klas uitgestuurd omdat ze iets niet bij zich hebben, buiten hun schuld om! Ze vallen buiten de groep, schamen zich. Met schoolspullen in hun rugzak hebben ze een gelijke kans, horen erbij, net als andere leerlingen", vertelt Kim van het Armoedefonds. "We stellen de rugzak centraal als onderdeel van het probleem, maar ook de oplossing."

Alex heeft nu een huis in Spanje gekocht, iets waarvan hij vroeger nooit had durven dromen. "Als ik nu aan mijn jongere 'ik' had kunnen laten zien waar ik nu de dag mag wonen en wat ik mijn kinderen kan bieden, dan had dat hem destijds geduld en vertrouwen gegeven." En dat vertrouwen gunt hij andere kinderen die in armoede opgroeien ook. "Ik hoop dat we met deze actie van het Armoedefonds kinderen een betere start en een duwtje in de rug kunnen geven naar een betere toekomst."

Wil jij helpen? Sms dan Rugzak naar 7171. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je doneert. Brugklassers die in armoede opgroeien worden met behulp van de donaties voorzien van een gevulde rugzak. Op deze manier krijgen zij een betere start op de middelbare school en staan ze niet met 3-0 achter door hun thuissituatie. 

Sms Rugzak naar 7171 en help een kind in armoede aan een goed gevulde rugzak.

Lees meer over
Alex van Keulen