Speciale herinneringen

Lianne in tranen om nieuwe kleren in Steenrijk, Straatarm: 'Zeker vijftien jaar geleden'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© SBS6 Kijk.nl/screenshot Steenrijk, Straatarm 4 september 2024Lianne in tranen om nieuwe kleren in Steenrijk, Straatarm: 'Zeker vijftien jaar geleden'
RTL

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van 'Steenrijk, Straatarm' ruilt de alleenstaande moeder Lianne met de op Curaçao wonende familie van Westering. Hoewel de levens van beide gezinnen lijnrecht tegenover elkaar staan, hebben ze beide met tegenslagen te maken gehad. Om te ervaren hoe de gezinnen leven, ruilen ze eenmalig een week van leven in de hoop om tot nieuwe inzichten te komen.

"Ik heb geen eigen spullen"

Lianne woont samen met haar tienjarige dochtertje Senna in een klein appartement in Gouda. Hoewel ze het daar ontzettend naar hun zin hebben, is het voor Lianne elke week weer een uitdaging om rond te komen. Het appartement heeft ook flink wat achterstallig onderhoud, maar er is simpelweg geen geld om het op te knappen. "Ik heb liever een bordje eten dan een likje verf", vertelt Lianne.

Lianne kan door verschillende medische oorzaken niet meer werken. Daarnaast draagt ze ook alleen de zorg voor Senna die een leer- en ontwikkelingsachterstand heeft. "Ik heb geen eigen spullen. Echt niks. Alles waar we naar kijken hebben we gekregen en dat is heel moeilijk", verzucht Lianne. 

Kijkers niet te spreken over aankoop dure lingerie in Steenrijk, Straatarm
Lees ook

Kijkers niet te spreken over aankoop dure lingerie in Steenrijk, Straatarm

Komende week zullen Lianne en Senna van leven ruilen met het welgestelde gezin van Jonathan, Iris en hun drie kinderen. Zij wonen in een luxe villa met zwembad op Curaçao en genieten volop van alle vrijheid die ze hebben. 

De dag van de ruil is aangebroken en na een vlucht van elf uur komen Lianne en Senna aan op Curaçao. "Oh, wat is het groot. Zoveel ruimte. (…) Dan voelt ons huisje ineens heel erg klein", zegt Lianne, nadat ze de villa binnen is gestapt. Jonathan en Iris hebben ervoor gezorgd dat de hele week gevuld is met activiteiten, zodat Lianne en Senna volop kunnen genieten.

Allereerst staat er een diner bij zonsondergang gepland en bestelt Lianne voor het eerst in haar leven een glaasje champagne. "Heb ik dat ook eens gezegd", zegt ze met een lach op haar gezicht. Na een heerlijk diner keren moeder en dochter terug naar hun villa om vervolgens een aantal dagen later mee op pad genomen te worden door een fashion stylist. 

Lianne krijgt een aantal outfits aangereikt en wordt volledig overweldigd door haar nieuwe look. "Ik heb Lianne gevonden." Het is al vijftien jaar geleden dat Lianne in een pashokje heeft gestaan en geniet met volle teugen van haar nieuwe kleren. "Dat doet ook wel wat."

In Gouda is de familie van Westering ondertussen druk met het verzamelen van statiegeld blikjes op straat. Lianne en Senna maken normaal gesproken meerdere malen per week een rondje door de wijk om hiermee wat geld te kunnen sparen en dat is voor de familie van Westering erg confronterend. "Wel zielig om elke dag rondjes te moeten lopen om te kunnen leven", zegt één van de kinderen. 

Na een week vol plezier is het tijd voor Lianne en Senna om weer terug te keren naar Nederland. "Ik had nog wel mijn hele leven willen blijven", zegt Senna. Hoewel Lianne het met haar dochter eens is, vindt ze het ook weer fijn om naar huis te gaan. 

Een week later ontmoeten de gezinnen elkaar voor het eerst en zijn ze blij elkaar in levenden lijve te kunnen zien. De week heeft hen allen veel gebracht en daar zijn ze dankbaar voor. "Ik heb altijd een vol hoofd en die is voor het eerst leeg", legt Lianne in tranen uit. Jonathan en Iris zijn blij om dit te horen en hopen op deze manier hun steentje bij te hebben kunnen dragen. 

Steenrijk, Straatarm zie je elke woensdag om 20.30 uur bij SBS6. Klik hier om de aflevering terug te kijken. 

Lees meer over
Steenrijk, Straatarm