Rust zacht

Sterballerina Michaela DePrince op 29-jarige leeftijd overleden

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPSterballerina Michaela DePrince op 29-jarige leeftijd overleden
RTL

Michaela DePrince is overleden. De in Sierra Leone geboren ballerina is 29 jaar geworden, meldt haar team via sociale media. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

"Michaela is ons veel te vroeg ontvallen"

'Met pijn in ons hart delen we het overlijden van sterballerina Michaela Mabinty DePrince, die met haar kunst ontelbare harten raakte, velen inspireerde en een onuitwisbare stempel drukte op de balletwereld en daarbuiten', staat in het bericht op Instagram.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Madonna regisseert film Michaela DePrince
Lees ook

Madonna regisseert film Michaela DePrince

Michaela was lange tijd actief voor Het Nationale Ballet in Amsterdam. In 2022 verliet ze Amsterdam om haar danscarrière voort te zetten bij het Amerikaanse Boston Ballet. Tussentijds werd ze gevraagd om te figureren in videoclips van Beyoncé en Chef'Special. Ook vertolkte ze de hoofdrol in de filmversie van Coppelia en kocht Madonna de filmrechten van haar autobiografie.

RTL Nieuws maakte jaren terug een portret van de danseres toen ze net ontdekt was:

De ballerina verloor op jonge leeftijd haar ouders en werd geadopteerd door de Amerikaanse familie DePrince. Daar volgde ze haar droom om balletdanseres te worden, wat haar in 2012 in Europa bracht. Ze werd destijds door het Haagse dansgezelschap De Dutch Don't Dance Division uitgenodigd om mee te dansen in een van hun producties. Daarna kwam ze in aanraking met Het Nationale Ballet.

Het Nationale Ballet laat weten 'met grote droefheid en verslagenheid' kennis te hebben genomen van het nieuws van het overlijden van Michaela. 'Michaela is ons veel te vroeg ontvallen. Onze gedachten gaan uit naar haar dierbaren en familie.'

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

War Child heeft 'met groot verdriet kennisgenomen' van het overlijden van ambassadeur Michaela. De verslagenheid is groot, meldt de hulporganisatie. De ballerina zette zich sinds 2016 in voor War Child.

"Zo'n tien jaar geleden nam zij contact met War Child op, omdat zij zich wilde inzetten voor kinderen in oorlog. Haar drive om iets te doen kwam voort uit haar eigen verleden", staat in een verklaring van War Child. "⁠Michaela kende een dramatische jeugd in een door een burgeroorlog verscheurd Sierra Leone. Zij verloor in die oorlog op jonge leeftijd haar ouders. Angst en geweld beheersten haar kinderjaren, maar één droom hield haar op de been: balletdanseres worden."

Onzichtbare littekens

"Als ambassadeur zette Michaela zich onvermoeibaar in voor War Child. Haar bezoeken aan projecten in Oeganda en Libanon, maar ook dichter bij huis in azc's, toonden haar enorme betrokkenheid", vervolgt War Child. "Kinderen liepen en dansten met haar weg. Haar innemende glimlach, een dikke knuffel en haar verhaal hebben veel kinderen geholpen bij het verwerken van hun onzichtbare littekens.⁠"

"We zullen Michaela herinneren als een ster die ons inspireerde om dromen na te jagen, zelfs in de donkerste momenten. We beloven haar erfenis voort te zetten door te blijven strijden voor de rechten en het welzijn van kinderen in oorlog.⁠"

Lees meer over
Michaela DePrince