De Erfgenaam

Ruben Nicolai verrast familie in Australië en Nederland met erfenis

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© RTL Ruben Nicolai verrast familie in Australië en Nederland met erfenis
RTL

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van 'De Erfgenaam' ontdekt presentator Ruben Nicolai (49) de erfenis van mevrouw Hanselman. Zij heeft zo'n 25.000 euro nagelaten, maar dit bedrag is nooit verdeeld en zit daarom in de zogeheten consignatiekas. Aan Ruben de taak om de erfgenamen te vinden en hen te verblijden met dit bedrag. Dat gaat stukken moeilijker dan hij had gehoopt.

"Geen man, geen kinderen, geen testament en één familielid"

Maria Hanselman werd op 7 oktober 1922 geboren en overleed op 22 juli 2016 op 94-jarige leeftijd in Winterswijk. Ze had geen testament opgemaakt en kon vanwege een onbekende reden haar geldzaken niet zelf beheren, hoort Ruben. Hierdoor stond ze onder bewind bij Stichting IVB. Daar wil hij meer over weten. 

Na een bezoekje aan de stichting komt Ruben erachter waarom Maria onder bewind werd geplaatst. "Ze zat in een zorginstelling, zij hebben haar aangemeld bij ons. Ze was wat verstandelijk beperkt en kreeg last van ouderdomsdementie." Volgens de werknemer was Maria niet getrouwd en had ze ook geen kinderen. Ook was er maar één familielid in beeld, vermoedelijk haar nichtje. De erfgenamen van Maria wonen volgens de werknemer van de stichting in het buitenland. 

"Geen man, geen kinderen, geen testament en één familielid. En zij wil de eindrekening niet tekenen, omdat het te veel gedoe is", somt Ruben op. Kortom, een uitdaging voor Ruben. "Ik denk dat ik ook bewindvoering nodig heb met deze case", grapt de presentator. 

Ruben Nicolai over De Erfgenaam: 'Een grote speurtocht'
Lees ook

Ruben Nicolai over De Erfgenaam: 'Een grote speurtocht'

Ruben hoopt via het verzorgingstehuis waar Maria de laatste jaren heeft gewoond familieleden van haar op te sporen. Helaas kunnen ze hem niet verder helpen. De presentator besluit daarop af te reizen naar een erfgoedcentrum in Doetinchem, waar meer informatie over Maria te vinden is. 

Aangekomen bij het register komt Ruben achter de namen van het gezin waarin Maria is opgegroeid. Wat blijkt: Maria had vijf broers en zussen. Ruben besluit te achterhalen of ze nog in leven zijn. Ook zoekt hij uit of ze kinderen hebben gekregen. Al gauw blijkt dat de broers en zussen allemaal woonachtig waren in Australië en inmiddels gestorven zijn. Van de kinderen valt hier en daar nog een spoor te vinden. 

Ruben vindt online de naam 'Bennie Hanselman'. Bennie woont in Australië. Ruben besluit hem een berichtje te sturen op Facebook. Na verder zoeken op deze naam vindt Ruben een rouwprentje van Bernardus Hanselman, de broer van Maria. Ook vindt de presentator een adres in Nederland op het rouwprentje. "Lichtenvoorde", roept Ruben. Hij besluit af te reizen naar dit adres, maar treft niemand aan. 

Na wat speurwerk komt Ruben erachter dat Bernardus Hanselman en zijn vrouw Willemien 25 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen hebben gekregen. "Dat is goed nieuws voor mij, want ik ga dan hoogstwaarschijnlijk wel iemand vinden. Het is slecht nieuws voor de familie, want die moeten opeens 25.000 euro met heel veel mensen gaan delen." Via het telefoonboek hoopt hij een van de kleinkinderen te achterhalen. Hij vindt ene L. Hanselman, woonachtig in Lichtenvoorde, en besluit hem op te bellen. 

Helaas is deze man geen directe familie van Maria en is hij daarom geen erfgenaam. Wel weet hij Ruben een gouden tip te geven. Via een familielid kent hij een Walter Hanselman. Deze man zou een neef van Maria zijn. Ruben stapt in de auto en gaat bij hem langs. Walter noemt de overleden Maria 'tante Marietje' en deelt enorm veel geschiedenis met Ruben. Zo zou Maria zelfs een aantal jaar in zijn ouderlijke huis hebben gewoond. Dan mag Ruben goed nieuws brengen aan Walter. Hij mag namelijk samen met zijn tien broers en zussen 6000 euro van de totale erfenis verdelen. Daar is Walter blij mee. "Altijd mooi." 

Ook in Australië wordt er geld uitgedeeld, want Bennie Hanselman heeft eindelijk op Rubens Facebook-berichtje gereageerd. Bennie mag samen met zijn zus 1593,79 euro verdelen. Bennie is vooral blij dat hij weer een stukje familiegeschiedenis rijker is. "Wauw, wat mooi zeg", sluit Ruben tevreden af. 

De Erfgenaam zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 4. De afleveringen zijn ook terug te kijken bij Videoland.

Lees meer over
Ruben NicolaiDe Erfgenaam