In memoriam

Kranten vol lof over overleden topkok Jonnie Boer

Door ANP/RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPKranten vol lof over overleden topkok Jonnie Boer
RTL

Veel kranten besteden donderdag aandacht aan het overlijden van topkok Jonnie Boer. Boer, eigenaar van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, overleed op Bonaire aan de gevolgen van een longembolie. Hij werd 60 jaar.

"Zijn volkomen eigenzinnige talent uitte zich zowel op het bord als in zijn leven"

De Telegraaf heeft een grote foto van Jonnie tegen een zwarte achtergrond op de voorpagina. 'Sterrenchef op eenzame hoogte', staat erbij. De kok 'bikkelde' 43 jaar 'op het hoogste culinaire niveau', schrijft de krant. Hij was echter ook eigenwijs en nam geen blad voor de mond. Hij ergerde zich aan gasten met allergieën en dieetwensen en noemde mensen die protesteerden tegen zijn creaties met eendenlever 'megazeuren van wie hij een maagzweer kreeg'.

Het overlijden van Jonnie 'laat de culinaire wereld in grote verslagenheid achter', schrijft de Volkskrant. Zijn 'volkomen eigenzinnige talent uitte zich zowel op het bord als in zijn leven als een uiterst aansprekende, genereuze, zinnelijke liefde voor zijn directe omgeving'.

Omroep MAX 'in shock en intens bedroefd' door dood sterrenchef Jonnie Boer
Lees ook

Omroep MAX 'in shock en intens bedroefd' door dood sterrenchef Jonnie Boer

Trouw schrijft dat Jonnie 'experimenteel' kookte 'op het hoogste niveau', waarbij hij veel lokale en seizoensproducten gebruikte. Hij was een 'nuchtere' topkok die wilde dat zijn gerechten bereikbaar waren voor een grote groep. 'Onze ambitie is gewoon te blijven. We willen op het bord laten zien wat we kunnen', citeert de krant uit een interview met Jonnie.

Volgens het AD ging Jonnie de 'traditionele, oubollige eetcultuur in Nederland te lijf' en loodste hij Nederland de 'culinaire Champions League' binnen. Hij liet Nederland kennismaken met verfijnde en soms gewaagde combinaties, zoals snoekbaars met appelstroop en een aardbei die naar tomaat smaakte, schrijft de krant.

In NRC zegt culinair recensent Hassnae Bouazza dat Jonnies belang voor de gastronomie blijkt uit het aantal sterrenchefs dat hij opleidde. Via hen heeft zijn invloed zich 'als een olievlek over de Nederlandse restaurants verspreid', zegt Bouazza. Het FD schrijft dat De Librije meerdere keren is opgenomen in de prestigieuze restaurantlijst The World's 50 Best Restaurants. Met zijn vrouw Thérèse kreeg Jonnie in februari de Lifetime Achievement Award van restaurantgids Gault&Millau voor hun 'uitzonderlijke staat van dienst in en met het beste restaurant uit de geschiedenis van de Nederlandse gastronomie', brengt de zakenkrant in herinnering.

Mara Grimm, culinair recensent voor Het Parool, noemt het overlijden van Jonnie 'surrealistisch'. Jonnie heeft volgens haar de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie chefs, 'die veel vrijer kookt en veel meer aandacht heeft voor Nederlandse producten'.

Lees meer over
Jonnie Boer

Laatste video's van RTL Boulevard

04:05
Trendkleur khaaki is het nieuwe bruin: 'Meer dan alleen groen'
Full khaki outfit

Trendkleur khaaki is het nieuwe bruin: 'Meer dan alleen groen'

  1. 00:22
    Valerio Zeno wil nog een keer trouwen met zijn Manon
    She said yes, again!

    Valerio Zeno wil nog een keer trouwen met zijn Manon