EBU overweegt maximaal aantal stemmen per persoon te verminderen bij songfestival

De European Broadcasting Union (EBU) overweegt het maximaal aantal stemmen per persoon bij het Eurovisiesongfestival te verminderen. Dat zei EBU-mediadirecteur Jean Philip De Tender vrijdag op VRT-radio. Hij reageerde hiermee op de oproep van de Vlaamse politieke partij Vooruit om een onderzoek in te stellen naar het systeem van televoting en het maximaal aantal stemmen dat kan worden uitgebracht.
"We gaan herbekijken of we het maximaal aantal stemmen gaan verminderen"
"We gaan herbekijken of we het maximaal aantal stemmen gaan verminderen", aldus Jean Philip. Hij stelde bij de VRT dat dit aantal op twintig is vastgesteld omdat "er een familiepubliek kijkt. Als de leden van een gezin met twee kinderen een stem willen uitbrengen, dan moet je meerdere mogelijkheden per kredietkaart hebben."
Ook gaat de EBU kijken of de vakjury toch weer een rol moet krijgen in de halve finale. Belangenorganisatie Hart voor Israël heeft bij de VRT opgeroepen een onafhankelijk onderzoek te doen naar de samenstelling van de Belgische vakjury voor het Eurovisiesongfestival. De lobbyclub zet vraagtekens bij de neutraliteit van het Belgische jurylid Noémie Wolfs, die deelnam aan de Oxfam-campagne #SpeakUpForPalestine.
De mediadirecteur stelde in het gesprek met de VRT expliciet dat het Israëlische bedrijf Moroccanoil, de hoofdsponsor van het festival, geen 'inhoudelijke impact op het songfestival' heeft. Ook zei Jean Philip dat het organiseren van het songfestival in Israël "onmogelijk was geweest. De helft van de deelnemende landen heeft op dit moment een negatief reisadvies naar Israël." De Israëlische zangeres Raphael behaalde de tweede plaats.
Niet alleen België zet vraagtekens bij het systeem van televoting. Ook de Spaanse omroep RTVE wil een onderzoek naar dit systeem. Israël kreeg in Spanje twaalf punten van het publiek, maar nul punten van de vakjury. Dit was ook het geval in België. De deelname van Israël aan het liedjesfestijn is al een paar jaar omstreden vanwege de oorlog in Gaza. De EBU blijft zeggen dat het songfestival een 'niet-politiek evenement is', waardoor Israël niet kan worden uitgesloten. Rusland mag sinds de inval in Oekraïne in 2022 echter niet meer meedoen aan het liedjesfestijn.