Lifestyle

5G: supersnel, maar je hebt er wel een nieuwe telefoon voor nodig

Door Harm Teunis··Aangepast:
© Getty5G: supersnel, maar je hebt er wel een nieuwe telefoon voor nodig
RTL

De gezondheidsrisico's die 5G met zich meebrengt, zijn moeilijk in te schatten, zegt het RIVM. Er is meer onderzoek nodig. Maar, andere vraag: wat hebben we eigenlijk aan zo'n 5G-netwerk? Vijf (uiteraard vijf) vragen, vijf antwoorden.

Hoeveel sneller is 5G? 

Het is algemeen bekend: 4G was sneller dan 3G, en 5G wordt sneller dan 4G. Je kunt in een mum van tijd een film downloaden, bijvoorbeeld nét voordat je in een vliegtuig stapt. 

De doelstelling is dat 5G een snelheid van 10 gigabit per seconde kan halen, zei Toon Norp van TNO al eerder tegen RTL Z. Hij is voorzitter van een werkgroep binnen 3GPP: de organisatie die bepaalt aan welke eisen 5G moet voldoen. "Maar dat wordt de maximumsnelheid. Consumenten zullen waarschijnlijk een gemiddelde snelheid halen van 1 gigabit per seconde."

Dat is zo'n twintig keer sneller dan wat je nu gewend bent. 

Iets concreter: als je een Netflix-film van bijvoorbeeld 650 mb downloadt met 5G duurt dat 5 seconden in plaats van 2 minuten met 4G. De game Fortnite downloaden duurt 17 seconden met 5G, en 7 minuten met 4G.

Waarom hebben we 5G nodig?

5G moet ervoor zorgen dat we de groei van datacommunicatie kunnen bijhouden. Want we lopen tegen de grenzen aan van wat we kunnen met 4G.

Dat komt doordat we steeds meer data zijn gaan gebruiken, maar ook omdat meer en meer apparaten via een mobiele verbinding worden verbonden met internet.

Razendsnel internet en zelfrijdende auto's.

Wat gaan we nog meer merken van 5G?

Het 5G-netwerk kan veel meer apparaten voorzien dan alleen je smartphone. Denk alleen al aan alle slimme apparaten in en om ons huis die verbonden worden met internet. Lampen en deurbellen die weten waar je behoefte aan hebt en of je thuis bent, of koelkasten die verbonden zijn met het internet.

Dat zullen er alleen maar meer worden. Over een jaar zijn er 25 miljard huishoudelijke apparaten aangesloten op internet, verwachten analisten van het internationale onderzoeksbureau Gartner.

Ook voor de infrastructuur kan 5G gunstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto's. Of lantaarnpalen die dankzij verbindingen met auto's weten of er verkeer rijdt.  

Een ander voorbeeld is de landbouw. Boeren zouden sensoren in de grond kunnen plaatsen die de vochtigheid meten. Is het nodig om te sproeien, dan krijgt de boer een seintje en kan hij erop uit om het land weer vochtig genoeg te krijgen.

Straling door 5G onder limiet, maar meer onderzoek nodig
Lees ook

Straling door 5G onder limiet, maar meer onderzoek nodig

Wanneer hebben we het?

In Nederland hebben we nog geen 5G-netwerk. Vóór de zomer worden de eerste frequenties geveild. Bovendien moet je eerst een nieuwe 5G-proof telefoon kopen: op je oude telefoon werkt het netwerk niet. Maar: er zijn al smartphones die werken met 5G. Dat zijn er zo'n vijftig, voornamelijk de duurdere toestellen (600 euro of meer).

Dit jaar zullen er veel meer fabrikanten met 5G-toestellen komen, zeggen analisten. Daardoor worden die toestellen weer goedkoper.

Norp verwacht dat het daarna 'best snel kan gaan'. "Maar het is niet zo dat heel Nederland in één keer is voorzien van 5G. Het zal beginnen in de grote steden en zal zich daarna uitbreiden."

En de gezondheid, hoe zit 't daarmee? 

Er zijn ook grote zorgen over 5G. Omdat er voor het 5G-netwerk meer (vooral kleinere) antennes nodig zijn, zijn sommige mensen bang dat de straling van die antennes schadelijk is voor de gezondheid. Bovendien blijven ook de 3G- en 4G-netwerken in de lucht. 

De hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, blijft onder de Europese limieten. Dat blijkt uit metingen bij testopstellingen.

Maar de zorgen zijn nog niet weggenomen, want er komen meer antennes en er worden meer data gebruikt. Toezichthouder Agentschap Telecom en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) willen dus een vinger aan de pols houden, zo maakten ze vandaag bekend

Lees meer over
5GInternet of ThingsMobiele telefonieZelfrijdende auto