Straling door 5G onder limiet, maar meer onderzoek nodig
De hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, blijft onder de Europese limieten. Dat blijkt uit metingen bij testopstellingen. Maar de zorgen zijn nog niet uit de lucht, want er komen meer antennes en er wordt meer data gebruikt. Toezichthouder Agentschap Telecom en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) willen dus een vinger aan de pols houden.
De 5G-zendmasten die in de Nederlandse straten komen te staan, zullen niet meer elektromagnetische straling veroorzaken dan is toegestaan. Gebruik van 5G, de nieuwe generatie mobiel internet, is dus voorlopig veilig, is de voorzichtige conclusie die het RIVM en het Agentschap Telecom trekken. Maar onderzoek blijft nodig, zeggen zij.
Het RIVM en Agentschap Telecom onderzochten wetenschappelijke literatuur en deden sterktemetingen bij proefopstellingen van 5G-zendmasten.
Straling vergelijkbaar met 4G
Bij de proefopstellingen komt die straling uit op zo’n 2 tot 5 procent van dat advies. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met die van de bestaande 4G-zendmasten en blijft binnen de limieten die de Europese Unie adviseert.
Die limieten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En als die grenzen niet worden overschreden, voorkom je dat elektromagnetische velden een uitwerking hebben op de gezondheid.
In Nederland is geen wettelijke limiet aan aan de blootstelling aan die straling, maar er is afgesproken dat die onder Europese advieslimiet blijft. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil dat wel graag opnemen in de wet.
Ook nog veel onduidelijk
Maar hoeveel zendmasten er precies bijkomen, is nog onduidelijk. En het is ook nog niet duidelijk hoe intensief de zendmasten gebruikt worden. Daardoor weten het RIVM en Agentschap Telecom ook niet hoeveel straling er straks daadwerkelijk door de lucht gaat.
De partijen nemen daarom geen genoegen met de proefmetingen en blijven ook tijdens en na de introductie van het 5G-netwerk metingen doen.
Zorgen
Er bestaan al langere tijd zorgen over de effecten van straling op gezondheid en milieu. De gemeente Amsterdam is kritisch en wil duidelijkheid over hoe daarmee om wordt gegaan als er meer zendmasten in de stad komen.
En in Den Haag en Maastricht zijn mensen de straat op gegaan omdat zij zich zorgen maken.
Die zorgen proberen het RIVM en het Agentschap Telecom nu weg te nemen. In de wetenschappelijke literatuur is geen bewijs dat 'blootstelling onder de limieten’ schadelijk is voor mensen, zeggen zij. Maar er is ook een kleine slag om de arm: "Of de inzichten veranderen, zal nog moeten blijken."
5G: sneller en meer
De belofte van de nieuwe generatie mobiel internet is simpel. Het wordt sneller, kent een kortere reactiesnelheid en er kunnen meer apparaten op worden aangesloten.
Nog voor de zomer worden de eerste 5G-frequenties geveild, dat gaat om het zogenaamde 700-Mhz-spectrum. Dat is nog niet heel veel sneller dan 4G. Die echte hogere snelheden komen er pas als ook de 3,5 Ghz-band wordt geveild. Die staat voor eind 2021 of het begin van 2022 op de planning.