Toewijding

Zieke koning Charles spreekt volk toe: 'Naar beste vermogen blijven dienen'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPZieke koning Charles spreekt volk toe: 'Naar beste vermogen blijven dienen'
RTL

Maandag vieren ze in het Verenigd Koninkrijk Commonwealth Day en ter ere van deze feestdag zal koning Charles (75) het volk toespreken met een vooraf opgenomen speech. Volgens tabloid 'The Sun', die een deel van de toespraak heeft gepubliceerd, belooft de koning de lidstaten van het Gemenebest dat hij hen zal blijven dienen naar zijn beste vermogen.

"In de afgelopen weken ben ik diep geraakt door uw buitengewoon vriendelijk en attente wensen voor mijn gezondheid"

Begin februari maakte Charles zijn kankerdiagnose bekend. Hij houdt voor het eerst sinds zijn diagnose een toespraak. "In de afgelopen weken ben ik diep geraakt door uw buitengewoon vriendelijk en attente wensen voor mijn gezondheid", zegt Charles in zijn speech. "Ik heb onlangs mijn eigen 75e verjaardag gevierd en het verwarmt mijn hart als ik terugdenk aan de manier waarop het Gemenebest in mijn leven een constante is geweest, een kostbare bron van kracht, inspiratie en trots."

De koning vervolgt: "Mijn geloof in onze gezamenlijke inspanningen en in het potentieel van onze mensen blijft even zeker en sterk als altijd. Ik twijfel er niet aan dat we elkaar in het Gemenebest zullen blijven steunen terwijl we samen deze belangrijke reis voortzetten."

Koning Charles 'tot tranen toe' geroerd door beterschapswensen
Lees ook

Koning Charles 'tot tranen toe' geroerd door beterschapswensen

Over de kankerdiagnose is verder niet veel bekend. Het is onbekend om welke vorm van kanker het gaat en in welke fase die is ontdekt, maar Charles is vastbesloten om in oktober de conferentie van regeringsleiders van het Gemenebest in Samoa bij te wonen.

Het Gemenebest is een samenwerkingsverband tussen het Verenigd Koninkrijk en 52 andere landen, waaronder Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, met de Britse koning als symbolisch hoofd. De 53 landen zijn in het verleden een kolonie van het Verenigd Koninkrijk geweest. 

Lees meer over
Koning Charles