Dit kan prinses Amalia verwachten tijdens haar opleiding tot militair reservist

Prinses Amalia (21) wacht momenteel op de uitslag van haar bachelorscriptie voor de studie Psychology, Law and Economics (PPLE). Tijdens het jaarlijkse fotomoment van het Koninklijk Huis onthulde de kroonprinses dat ze volgend jaar aan de slag gaat als militair reservist bij Defensie. Maar wat houdt deze opleiding precies in en wat staat Amalia allemaal te wachten?
De kroonprinses begint volgend collegejaar, naast haar bachelor Nederlands Recht, bij het Defensity College. Dit is een werkstudentprogramma van Defensie, waar men wordt opgeleid tot militair reservist.
De opleiding is bedoeld voor hbo en wo-studenten en duurt maximaal drie jaar. Het programma dat gegeven wordt bestaat uit verschillende onderdelen. Deze opleiding is makkelijk te combineren met een studie, omdat de studenten maar één à twee keer per week aanwezig moeten zijn.
De hoofdlocatie van het Defensity College bevindt zich in Amsterdam en wordt de Marine Etablissement Amsterdam, afgekort MEA, genoemd. Je kan meelopen met de verschillende richtingen Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee. Amalia zal dus ook in uniform gaan verschijnen, omdat ze met professionals meeloopt.
De kroonprinses kiest aan het begin van haar studie welke richting het beste bij haar past. Na een halfjaar wordt er gewisseld van werkplek. Naast deze keuzevrijheid zijn er ook verplichte onderdelen.
Zo wordt er van de studenten gevraagd om meerdere modules over Defensie te volgen en zijn er verschillende trainingen om de militaire vaardigheden bij te spijkeren. Op deze manier leveren ze een bijdrage aan vrede en veiligheid.
Om bevorderd te worden, dienen de studenten een zogeheten vormingsprogramma te volgen. Dat zijn fysieke onderdelen, zoals het bewandelen van de Nijmeegse Vierdaagse. Amalia heeft aangegeven dat ze, vanwege de breuk in haar arm, later pas zal deelnemen aan deze activiteiten. Ze neemt nu de tijd om van deze breuk te herstellen.
Er is een aantal eisen waar studenten aan moeten voldoen om deel te kunnen nemen aan het Defensity College. Zo moet de student de Nederlandse nationaliteit hebben, ingeschreven staan bij een hbo of een wo-opleiding en een bepaald aantal studiepunten hebben behaald.
De studenten worden ook betaald voor hun inspanningen. Naar schatting ligt dit bedrag bij een fulltime aanstelling tussen de 2300 en 2500 euro bruto.
Amalia heeft haar interesse voor Defensie niet van een vreemde. Koningin Máxima bezocht in mei dit jaar de legeropleiding in Limburg. Ze droeg een legeroutfit en nam deel aan verschillende activiteiten, waaronder abseilen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.