Amalia zal uit haar comfortzone stappen, weten deze werkstudenten bij Defensie

Het was misschien wel het grootste nieuwtje gisteren tijdens het jaarlijkse persmoment van de Oranjes: kroonprinses Amalia maakt bekend dat ze aan de slag gaat als werkstudent bij Defensie. Maar wat houdt dat precies in? "Je hebt echt het gevoel dat je je inzet en nuttig kan maken voor de samenleving."
De prinses gaat haar studie Rechten dus combineren met een bijbaan als werkstudent bij Defensie. Voormalig werkstudent Veerle van Grafhorst (29) reageert enthousiast. "Dit is hartstikke mooi nieuws en ontzettend stoer ook. Dat ze actief wil bijdragen aan een maatschappij waar ze toekomstig staatshoofd van is. Ze gaat zich inzetten voor een breder belang en dat is lovenswaardig, helemaal in deze tijd waarin de spanningen toenemen."
Voorbeeld
Amalia kijkt er dan ook erg naar uit, liet ze gisteravond weten tijdens de jaarlijkse zomerfotosessie. "Met mijn arm zal het enigszins hier en daar vertraging opleveren", vertelde ze erbij. Vorige maand viel de prinses van haar paard en brak ze haar arm.
Ook demissionair minister Ruben Brekelmans is blij met de keuze van Amalia, zo liet hij weten op X. Hij hoopt dat Amalia een voorbeeld kan zijn voor meer vrouwen.
Bekijk in de video hieronder hoe Amalia bekendmaakte dat ze aan de bak gaat als werkstudent bij Defensie:
Het nieuws wordt met flink wat positiviteit ontvangen. "In groepsapps met voormalig werkstudenten was dit meteen hét onderwerp waar het over ging. Stiekem hoopten we hier al eens op, omdat ook de Belgische kroonprinses al geregeld in het leger heeft gediend. Dan is dit toch wel erg leuk."
Veerle heeft zelf de opleiding International Public Health afgerond. "Ik heb toen als militair vooral veel onderzoek binnen Defensie gedaan, samen met anderen. Dat ging over meerdere dingen, bijvoorbeeld over waarom mensen stoppen met hun opleiding binnen Defensie. Was het een verkeerde keuze, konden ze het fysiek niet aan, of zijn er andere redenen? Ik woonde exitgesprekken bij. Op die manier kwam je met heel veel mensen in contact die iets voor de maatschappij wilden betekenen. Ook onderzocht ik hoe we de communicatie van hoge officieren die verspreid door het land zitten konden verbeteren."
'Waarom in hemelsnaam bij Defensie?'
De keuze van Veerle om vrijwillig bij Defensie te gaan, kon op flink wat gefronste wenkbrauwen rekenen in haar omgeving. "Ik studeerde aan de universiteit en vertelde het aan mijn huisgenoten. Ik weet nog dat ze reageerden met de vraag waarom ik in hemelsnaam vrijwillig bij Defensie zou gaan. Terwijl ik er echt zin in had. Ik heb er ook geen moment spijt van gehad en heb hele mooie dingen mogen meemaken."
Veerle vertelt hoe ze tijdens haar studie in Leiden heel erg in een bubbel zat. "Je komt dan echt veel in aanraking met dezelfde mensen, heel veel mensen die Rechten of Geneeskunde studeren. Ik wilde dit ook doen om buiten mijn comfortzone te treden en in aanraking te komen met allerlei andere mensen. Dat is meer dan gelukt. Ik had het heel heftig ingebeeld, maar dat viel echt reuze mee. En je sleept jezelf en anderen er ook doorheen waar nodig."

De periode als werkstudent bij Defensie is Veerle zo goed bevallen, dat ze uiteindelijk actief is gebleven als reservist. "Ik heb echt mooie herinneringen gemaakt. Ik herinner me nog dat we een keer in Zuid-Duitsland waren en we een soort van iglo moesten bouwen om in te overnachten. We hadden een roterend slaapschema en om 0.00 uur was ik jarig en was ik de enige die wakker was. Toen lag ik daar met drie anderen, allen in onze eigen slaapzak. Dat was wel een momentje dat ik besefte dat ik het echt heel tof vond."
Populair
Defensie biedt in totaal 450 plekken als werkstudent, meldt woordvoerder Klaas Meijer. "We krijgen heel veel aanmeldingen, veel meer dan die 450 plekken die we hebben. Het is dan voor veel mensen ook een ideale bijbaan. Het is uniek en je krijgt gewoon het salaris dat past bij de rang die je op dat moment draagt."
Werkstudenten bij Defensie melden zich aan bij Defensity College, een initiatief dat in 2015 werd bedacht in een Amsterdamse kroeg. Op deze manier hoopte Defensie de laatste academische inzichten aan zich te binden en ook nieuw personeel te werven. Een succes, zo bleek, want alleen het eerste jaar al waren er 2500 aanmeldingen, waarvan de helft vrouw. De studenten krijgen een militaire basisopleiding en worden reservist voor ze aan de slag gaan.
Eerder spraken we student Finn, ook hij heeft een bijbaan bij Defensie, dat zie je in onderstaande video:
De 25-jarige Wally Koning wordt volgend jaar een collega van Amalia en is daar dan ook erg blij mee. "Het is echt een absolute eer dat ze ons komt versterken", zegt Wally. "Ik kan niet wachten om haar te mogen verwelkomen en ben hartstikke trots. Ik weet zeker dat ze een prachtige tijd tegemoet zal gaan."
Geen één dag hetzelfde
Wally is erg te spreken over haar bijbaan. "Geen één dag is hetzelfde", vertelt ze. "Het is erg mooi om in het verlengde van je studieachtergrond een bijdrage te kunnen leveren aan Defensie. Ik heb me onder meer bijvoorbeeld ingezet voor duikers van het Korps Mariniers en de uitrusting waar zij mee op pad gaan."
Volgens de voormalig geneeskundestudent is het programma een prachtige kans. "Zowel op individueel vlak als op teamniveau. Het is een programma waarbij je je opgedane kennis uit de opleiding combineert met vaardigheden uit de reservistenopleiding en een speciaal vormingstraject. Ik heb daarmee competenties kunnen ontwikkelen die me zowel binnen als buiten Defensie verder hebben geholpen."
