Vlag dader Charleston 'symbool van haat'. Waarom?

Dylann Storm Roof schoot in een kerk in het stadje Charleston negen zwarte mensen dood. Op een foto staat hij met de 'Confederate flag'. Waarom is dat voor veel Amerikanen zo aanstootgevend?
De Confederate flag, ofwel de Confederatievlag, was de officiële vlag van het zuidelijke deel van de Verenigde Staten tijdens de Burgeroorlog, van 1861 tot 1865. In die oorlog streden de noordelijke staten, de Unie, en de zuidelijke staten, de Confederatie, tegen elkaar. Het belangrijkste twistpunt dat tot de oorlog leidde, was de slavernij.
ZIE OOK: FBI onderzoekt website met racistische foto's van schutter
De industriële noordelijke staten wilden de slavernij afschaffen. Het zuiden, met veel katoen-, suiker- en tabaksplantages, weigerde daarin mee te gaan, omdat de economie daar grotendeels afhankelijk was van slavenarbeid. De Confederatievlag staat voor sommige Amerikanen daarom symbool voor het slavernijverleden en de trots van de zuidelijke staten op die slavernij.
Schutter Dylann Roof, (21) die woensdag een bloedbad aanrichtte in een zwarte kerk, had waarschijnlijk racistische motieven voor zijn daad. De kerk van de aanslag is het onderkomen van een van de grootste en oudste zwarte kerkgemeenten van het zuiden. Door een foto waarop hij zwaait met een kleine uitvoering van de Confederatievlag (hieronder) is de discussie over de vlag opgelaaid.
Gisteren gingen demonstranten de straat op in Columbia, de hoofdstad van de staat South Carolina, waar ook Charleston in ligt. "Take down the flag", riepen ze. Ze vinden dat de Confederatievlag, die nog steeds aan een oorlogsmonument in het politieke hart van Columbia wappert, moet worden neergehaald.
"Veel Amerikanen zien de vlag als een symbool van rassenhaat", twitterde ook de Republikeinse politicus Mitt Romney. "Haal de vlag weg om de slachtoffers uit Charleston te eren."
Take down the #ConfederateFlag at the SC Capitol. To many, it is a symbol of racial hatred. Remove it now to honor #Charleston victims.
— Mitt Romney (@MittRomney) 20 juni 2015
De vlag even neerhalen is alleen niet zo makkelijk. Dat kan alleen met een politieke meerderheid. De Republikeinse senator Doug Brannon heeft aangekondigd een wetsvoorstel in te dienen om de vlag permanent te verwijderen.
Brannon: "Nu mijn vriend is vermoord alleen maar omdat hij een zwarte man is, heb ik besloten dat het tijd is dat dit ding van het terrein van het congresgebouw verdwijnt." De politicus doelt op dominee en senator Clementa Pinckney, een van de negen slachtoffers van de moordpartij.
Onderdeel van dossier
Moordpartij in kerk Charleston