Buitenland

Ophalen 50.000 'meest kwetsbare' vluchtelingen moet mensensmokkel tegengaan

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPAOphalen 50.000 'meest kwetsbare' vluchtelingen moet mensensmokkel tegengaan
RTL

Om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen, zou de Europese Unie de komende twee jaar minstens 50.000 mensen uit Afrika moeten laten overkomen. Het gaat om de 'meest kwetsbare' groep vluchtelingen.

Als ze legaal naar Europa kunnen komen, zegt de Europese Commissie, hoeven ze hun leven niet te wagen op de tocht naar Europa en blijven ze uit handen van mensensmokkelaars.

Nieuw plan

De maatregel staat in een nieuw plan dat de commissie vandaag bekendmaakte. Lidstaten van de Europese Unie kunnen zich vrijwillig melden om de vluchtelingen op te nemen. Daar krijgen ze geld voor: de commissie reserveert alvast 500 miljoen euro.

De vluchtelingen die de commissie op het oog heeft, komen met name uit Libië, Egypte, Niger, Soedan, Tsjaad en Ethiopië. Daarnaast, zegt de commissie, moet gewoon worden doorgegaan met de hervestiging van Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije en het Midden-Oosten zitten.

Illegalen sneller terug

Ook moeten de lidstaten van de EU solidair blijven met Italië en Griekenland, waar veruit de meeste vluchtelingen aankomen (en blijven). Twee jaar geleden werd afgesproken 160.000 vluchtelingen uit die landen over de andere lidstaten te herverdelen. De afspraak liep gisteren af: de teller staat op 29.000 en uiteindelijk zullen niet meer dan 37.000 migranten zijn overgeplaatst, is de verwachting.

In het nieuwe vluchtelingenplan staat dat illegale migranten sneller en beter naar hun land van herkomst moeten worden teruggestuurd. De Europese grens- en kustwacht zou daar een centrale rol in moeten krijgen. De Europese Commissie hoopt dat het nieuwe plan leidt tot een blijvende hervorming van het Europese asielstelsel. "We kunnen niet met tijdelijke oplossingen blijven werken", zei EU-commissaris Avramopoulos van Migratie vandaag.

Asielzoekers in Nederland krijgen niet overal dezelfde kansen. Bekijk de video:

Lees meer over
Europese UnieEuropese CommissieVluchtelingenAsielzoekers