FNV zet in op loonstijging van 5 procent, hoogste looneis in decennia
Vakbond FNV gaat volgend jaar bij de cao-onderhandelingen inzetten op een loonstijging van 5 procent. Een historisch verzoek; de centrale looneis is in decennia niet zo hoog geweest.
Als argument om zo hoog in te zetten geeft FNV de krapte op de arbeidsmarkt, de economische groei en achterblijvende lonen. De vakbond wil dat werknemers mee gaan profiteren van de economische groei.
De looneis is de eis waarmee FNV de onderhandelingen voor het nieuwe jaar in gaat. Dit jaar was de looneis nog 3,5 procent. In de praktijk vallen de loonsverhogingen vaak wel lager uit.
CNV: 'Gaat niet alleen om geld'
Vakbond CNV laat desgevraagd weten dat ze nooit een centrale looneis aanhouden, maar altijd decentraal. "Het hangt ook erg af van de ontwikkelingen per branche", laat Wouter de Jong, perslichter voor Bouw, Industrie en Handel weten.
Is 5 procent dan hoog of laag? "Er zijn sectoren met een achterstand voor wie het zeker niet te hoog is." Hij denkt bijvoorbeeld aan de bouw.
Toch gaat het volgens hem niet alleen om meer geld in de cao-onderhandelingen. "Er wordt steeds meer gevraagd van de doorsnee werknemer. De werkdruk ligt soms ook. Die werknemer wil niet alleen beloond worden in geld maar ook in tijd. En dan zijn er kwesties als mantelzorgen."