Economie

'Prijs olie flink omhoog, benzine mogelijk 2 euro aan de pomp'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP'Prijs olie flink omhoog, benzine mogelijk 2 euro aan de pomp'
RTL

De olieprijs loopt in de komende maanden flink op, tot boven de 100 dollar per vat. Dat zeggen twee grote ondernemingen die in olie handelen. Dat kan de benzineprijs flink doen stijgen.

Volgens oprichter Daniel Jaeggi van Mercuria Group Energy zal een vat olie (van 159 liter) in het vierde kwartaal meer dan 100 dollar kosten. Nu is dat nog 80 dollar. Dat zei hij op de Asia Pacific Petroleum Conference (APPEC) in Singapore, schrijft persbureau Bloomberg.

Ben Luckock, co-hoofd van de oliehandelsdivisie van Trafigura Group, een andere grote oliehandelaar, denkt dat een vat rond kerst 90 dollar zal kosten en begin volgend jaar 100 dollar.

Het zou voor het eerste sinds begin september 2014 zijn dat de olieprijs boven de 100 dollar staat. Het gaat daarbij om de prijs voor Brentolie, dat is de olie die goed is voor meer dan de helft van de olie die wereldwijd wordt verhandeld.

© RTL Z / Bloomberg

Trump boos over olieprijs

De taxaties van oliehandelaren komen op het moment dat de Amerikaanse president Trump zich (weer) opwindt over de olieprijs. Volgens hem zorgt de VS voor veiligheid voor landen in het Midden-Oosten, maar in ruil daarvoor krijgt de VS hogere olieprijzen. Het 'Opec-monopolie' moet er volgens Trump voor zorgen dat de prijzen dalen.

Maar Trump heeft sancties opgelegd aan Iran, waardoor dat land vanaf 4 november minder olie zal kunnen exporteren. Die afname van het aanbod is moeilijk door andere landen op te vangen, denkt Jaeggi van Mercuria Group Energy.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Trump stuwt olieprijs'

Volgens de Iraanse vertegenwoordiger bij de Opec, Hossein Kazempour, heeft Trump met zijn tweets de olieprijs juist opgestuwd. Volgens hem zou de olieprijs lager zijn als Trump zou stoppen met twitteren.

Iran is de op drie na grootste olieproducent binnen de Opec. De landen van de Opec zijn, volgens de eigen World Oil Outlook, dit jaar goed voor een kleine 40 procent van de olie die wereldwijd wordt opgepompt.

Prijs aan de pomp

De benzineprijs zal door stijgende olieprijzen flink kunnen stijgen, denkt marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers. Volgens hem betekent elke stijging van de olieprijs met 1 dollar een stijging van de benzineprijs van 1 cent betekent, als de olieprijsstijging structureel is.

Daardoor zouden consumenten straks bij het tanken van tegen de 2 euro voor een liter benzine kwijt zijn, denkt Van Selms.

Voorspellen is lastig

De olieprijs hangt af van verschillende factoren: bij het verwachte vraag en aanbod spelen onder meer het weer en politieke beslissingen een rol. De schattingen verschillen soms ook flink. Zo liepen in 2015 de taxaties voor de olieprijs uiteen van 20 dollar tot 200 dollar per vat. Sindsdien bewoog de olieprijs tussen de 28 dollar en 80 dollar.

De 100 dollar die nu wordt voorspeld is nog niet de helft van waar de Opec, de organisatie voor olie-exporterende klanten, ruim drie jaar geleden nog op rekende.

VS nu grootste producent

De VS was vorig jaar de grootste olieproducent ter wereld, vóór Saudi-Arabië en Rusland. De Opec denkt dat tot eind volgend decennium de productie en het marktaandeel van Amerikaanse olie zal stijgen, met name door de hogere productie van schalie-olie door het land. 

Trafigura is minder enthousiast over de verwachte productiegroei van Amerikaanse olie. Die lijdt volgens het bedrijf onder bottlenecks in onder meer de productie. De markt heeft nu al te maken met de dalende olieproductie door Venezuela, dat kampt met een economische crisis.

'11 biljoen investeren in olieproductie'

Volgens de Opec moet er wereldwijd tot 2040 in totaal 11 biljoen dollar worden geïnvesteerd om aan de stijgende vraag naar olie te kunnen voldoen. De Opec denkt dat de vraag tot 2023 met 7,5 procent groeit in vergelijking met 2017 en tot 2040 met bijna 15 procent. De productie van de Opeclanden zal tot 2040 met ruim een kwart stijgen, die van andere landen met een kleine 9 procent. Van de niet-Opeclanden stijgt naar verwachting met name de productie in de VS, Brazilië, Canada en Kazachstan.

Vanwege de gedaalde olieprijs in 2015 en 2016 daalden de investeringen flink. 

Lees meer over
OPECOlieVerenigde StatenIran