Economie

IMF somberder over Duitse economie en dat is slecht voor ons

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyIMF somberder over Duitse economie en dat is slecht voor ons
RTL

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de economie van veel landen minder snel zal groeien dan eerder gedacht. Vooral de verwachtingen voor Duitsland zijn flink verlaagd. Dat kan ook de Nederlandse economie raken.

In de World Economic Outlook van januari verlaagt het IMF de groeiprognose voor wereld als geheel van 3,7 procent tot 3,5 procent. Opvallend genoeg ziet het IMF het niet somberder in voor de VS en China, die een handelsconflict hebben. 

Duitsland, daarentegen, lijkt het grote slachtoffer. De economie zal er in 2019 niet met 1,9 procent groeien, maar slechts met 1,3 procent, verwacht het IMF nu. En dan te bedenken dat de prognose in oktober ook al werd verlaagd, want eerder ging de denktank uit Washington nog uit van een groei met 2,2 procent en in april vorig jaar zelfs nog van 2,5 procent.

Recessie in Duitsland? 'Áls die komt, maak je dan geen zorgen'
Lees ook

Recessie in Duitsland? 'Áls die komt, maak je dan geen zorgen'

Handelsspanningen

Volgens het IMF hebben de Duitsers veel last van de wereldwijde handelsspanningen waardoor de export van het land onder druk is komen te staan.

Voor Nederland geeft het IMF geen aparte prognose, maar ons land is voor de export sterk afhankelijk van de landen om ons heen, waarvan Duitsland het belangrijkste is. Veel Nederlandse bedrijven doen zaken met Duitsland. Zo zijn er heel wat bedrijven die toeleverancier zijn aan de Duitse automobielindustrie.

Het komt voor ons verder ook slecht uit dat de verwachtingen voor Frankrijk, Italië en de hele eurozone eveneens zijn teruggebracht.

Duitsland heeft naast de handelsperikelen ook last van nieuwe emissie-eisen voor auto's. De Duitse auto-industrie heeft daar onder te lijden. Ook spreekt het IMF van een zwakke consumptie bij de oosterburen. Voor 2020 blijft de voorspelling staan op een plus van 1,6 procent.

Groei wereldeconomie vertraagd

De verlaging van de groeiverwachting voor Duitsland is tamelijk fors, maar staat niet op zichzelf. Interessant is dat het IMF voor de VS de groeiprognose laat staan op 2,5 procent en voor China op 6,2 procent.

Voor Groot-Brittannië blijft de groeitaxatie voor 2019 eveneens gelijk, terwijl die van 2020 met 0,1 procentpunt is verhoogd naar 1,5 procent. Het IMF denkt dat er een overeenkomst met de Europese Unie wordt bereikt en dat er geen harde brexit komt.

Lees meer over
IMFDuitsland