Economie

Tegenvaller: hogere werkloosheid kost schatkist bijna half miljard

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPTegenvaller: hogere werkloosheid kost schatkist bijna half miljard
RTL

Een iets te optimistische schatting over de werkloosheid zorgt dit jaar voor een tegenvaller van 439 miljoen euro. Omdat er minder mensen aan de slag zijn gegaan dan werd verwacht, haalde de staat dit bedrag minder op aan loonbelasting.

Bij het maken van de begroting voor dit jaar ging minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) uit van een daling van de werkloosheid tot 3,5 procent van de beroepsbevolking.

Maar helaas voor hem, uit de meest recente raming van het Centraal Planbureau blijkt dat de werkloosheid helemaal niet zo hard daalt, maar blijft schommelen rond 3,8 procent.

Matige loonstijging

Het gevolg: minder inkomsten voor de staat, want minder werkende mensen betekent minder betaalde salarissen en dat betekent minder inkomsten uit loonbelasting, blijkt uit de Voorjaarsnota die minister Hoekstra gisteren presenteerde.

Er was gerekend op ruim 59,7 miljard euro, maar dat bedrag valt 439 miljoen lager uit. Dat de lonen bovendien minder hard stijgen dan verwacht, speelt ook een rol.

Minder inkomsten uit btw

Dat was overigens lang niet de enige tegenvaller voor Hoekstra. Ondanks de verhoging van het lage btw-tarief, bracht de omzetbelasting bijna 1,9 miljard euro minder in het laatje dan verwacht. Ook accijnzen leverden minder op dan begroot.

Niet alleen de wat minder vlot groeiende economie zorgt voor de tegenvaller van in totaal 3,3 miljard euro voor de schatkist. Het schrappen van het afschaffen van de dividendbelasting zorgt voor een tegenvaller van 100 miljoen.

Hier besteedt het kabinet de vrijgekomen dividendmiljarden aan
Lees ook

Hier besteedt het kabinet de vrijgekomen dividendmiljarden aan

Compensatie bedrijfsleven

Met het afschaffen van de dividendbelasting zou de schatkist 1,9 miljard mislopen. Toen dit niet doorging, compenseerde het kabinet het bedrijfsleven met een pakket belastingvoordelen met dezelfde waarde.

Dat pakt nu alleen 100 miljoen euro duurder uit, omdat het kabinet ter compensatie voorgenomen belastingverzwaringen deels terugdraaide. Het effect van die maatregelen was al wel in de miljoenennota opgenomen, het besluit om de dividendbelasting toch niet af te schaffen, werd daarna genomen.

Het kabinet had erop gerekend dat ondernemers voorsorterend op belastingverzwaringen volgend jaar, dit jaar nog snel even winst aan zichzelf zouden uitkeren. Maar omdat verzwaringen deels worden teruggedraaid wachten ondernemers met het uitkeren van winst aan zichzelf, met lagere belastinginkomsten dit jaar als gevolg. 

Lees meer over
Wopke HoekstraMinisterie van FinanciënWerkloosheid