Politiek

Hier besteedt het kabinet de vrijgekomen dividendmiljarden aan

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPHier besteedt het kabinet de vrijgekomen dividendmiljarden aan
RTL

Het kabinet heeft definitief besloten om de veelbesproken dividendbelasting te handhaven. Met een reeks uiteenlopende maatregelen wordt de 1,9 miljard euro die vrijkomt besteed aan het Nederlandse bedrijfsleven. Een overzicht.

Dat het vrijgekomen bedrag op de begroting naar het bedrijfsleven ging hing al even in de lucht. Ondanks verwoede pogingen van de oppositie om het geld voor andere beleidsterreinen te claimen, houdt het kabinet vast aan bestedingen om het Nederlandse vestigingsklimaat aantrekkelijker te maken.

De coalitie kiest voor een uiteenlopend pakket voor grote en kleine bedrijven. Grofweg gaat het om een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting, een impuls voor het midden- en kleinbedrijf en maatregelen om innovatie en ondernemerschap verder te bevorderen, schrijft staatssecretaris van Financiën Menno Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

Plan dividendbelasting van tafel, 1,9 miljard euro gaat naar bedrijfsleven
Lees ook

Plan dividendbelasting van tafel, 1,9 miljard euro gaat naar bedrijfsleven

Dit zijn alle maatregelen van het kabinet op een rij.

1. Winstbelasting verder omlaag

De winstbelasting gaat de komende jaren voor alle bedrijven verder omlaag. Per 2021 daalt het hoge vennootschapsbelastingtarief (Vpb-tarief) uiteindelijk van 25 procent naar 20,5 procent (was eerder 22,25 procent). Ook het lage vennootschapsbelastingtarief daalt nog verder van 20 naar 15 procent in 2021 (was 16 procent). Dit moet een extra impuls voor met name het mkb zijn.

2. Minder werkgeverslasten op arbeid

Het kabinet trekt vanaf 2021 200 miljoen euro extra uit om de lasten voor het bedrijfsleven te verlagen. Het gaat bijvoorbeeld om premies die werkgevers afdragen voor onder meer de ww.

3. Belastingvoordeel expats minder snel afgebouwd

Het plan om de 30 procentregeling voor expats aan te passen door de looptijd terug te brengen, wordt minder snel uitgevoerd. Onder die regeling hoeven buitenlandse werknemers van Nederlandse bedrijven over 30 procent van hun loon geen belasting te betalen.

De regeling was bedoeld om buitenlands talent aan te trekken, als er geen Nederlanders zijn om het werk te doen. De maximale periode dat expats dit belastingvoordeel kregen, was acht jaar. Het kabinet wil dat met drie jaar inkorten, 'om de effictiviteit te vergroten'. 

Voor expats waarvan dit belastingvoordeel in 2019 of 2020 zou eindigen, komt er nu een overgangsregeling: zij krijgen dus nog wel voor de volle acht jaar lang 30 procent van hun salaris belastingvrij overgemaakt. Dat kost de schatkist 76 miljoen euro. 

4. Minder loonbelasting op R&D

Ondernemers hoeven minder belasting te betalen voor kosten van technisch, wetenschappelijk onderzoek (R&D), zoals loon. Dat gaat via de S(peur)&O(ntwikkelingswerk)-afdrachtvermindering. Het percentage daarvan gaat van 14 naar 16 procent voor de tweede schijf. De eerste schijf, die geldt tot een bedrag tot 350.000 euro, blijft op 32 procent.  

5. CO2-minimumprijs aangepast

De in het regeerakkoord aangekondigde invoering van een minimumprijs voor CO2-uitstoot levert minder op, onder meer omdat er kolencentrales sluiten en omdat emissierechten voor uitstoot duurder zijn geworden. Bedrijven kopen daardoor minder in de emissiehandel Emission Trading Scheme (ETS). 

De inkomsten die de staat in 2020 misloopt, 236 miljoen, worden compleet opgevangen uit het bedrag dat het afschaffen van de dividendbelasting zou opleveren. Van de 300 miljoen die de staat in 2021 misloopt, wordt ook 236 miljoen opgevangen. 

6. Direct beleggen in vastgoed door fbi's mag weer

Beleggingsinstellingen (fbi's oftewel fiscale beleggingsinstellingen) mogen blijven beleggen in vastgoed. Omdat dit soort bedrijven ook dividendbelasting over hun investeringen in vastgoed moeten betalen, zouden buitenlandse beleggers geen belasting meer over hun inkomsten uit Nederlands vastgoed hoeven betalen. En daarom werd het voor alle beleggingsinstellingen verboden. Dat wordt nu teruggedraaid. 

7. Versoepeling overgangsrecht bij gebouwen

Het beperken van een belastingvoordeel voor bedrijven die net een nieuw gebouw hebben, wordt verzacht. Als het gebouw voor 1 januari 2019 door de belastingplichtige in gebruik is genomen en op dat gebouw nog geen drie jaar is afgeschreven, dan mag de belastingplichtige deze alsnog drie jaar volgens het oude regime blijven afschrijven.

8. Spoedreparatie fiscale eenheid beperkt tot 2018

Het kabinet neemt 42 miljoen euro voor eigen rekening van het bedrag dat eigenlijk door bedrijven betaald had moeten worden in verband met onterecht belastingvoordeel dat sommige multinationals hadden. Het Europese Hof oordeelde dat dit belastingvoordeel discriminerend was.

Het gevolg: bedrijven die ervan profiteerden moesten het terugbetalen. Dat moest zelfs met terugwerkende kracht tot 25 oktober 2017, 11.00 uur. Dat wordt beperkt tot en met 1 januari 2018. 

9. Rekening-courantmaatregel voor dga's verzacht

De aanpak van dga's (directeur-grootaandeelhouders) die meer dan 500.000 euro van hun eigen bedrijf lenen, wordt verzacht. 

Lees meer over
Mark RutteMenno SnelDividendbelastingBedrijfslevenBelasting