Akkoord bereikt

Plan dividendbelasting van tafel, 1,9 miljard euro gaat naar bedrijfsleven

Door RTL Nieuws / RTL Z ··Aangepast:
© ANPPlan dividendbelasting van tafel, 1,9 miljard euro gaat naar bedrijfsleven
RTL

De regeringspartijen zijn eruit: de omstreden afschaffing van de dividendbelasting is van de baan. De 1,9 miljard euro die jaarlijks vrijkomt, gaat volledig naar het bedrijfsleven, zowel grote als kleine bedrijven.

De regeringspartijen hebben daar zojuist een akkoord over bereikt, laat premier Mark Rutte weten. Hij noemde het besluit van Unilever om toch niet het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam te verplaatsen een 'testcase die misging'.  

Staatssecretaris Menno Snel stuurt een brief naar de Tweede Kamer met alle details. 

Opnieuw wegen

Het kabinet maakte anderhalve week geleden bekend de afschaffing van de dividendbelasting opnieuw te gaan wegen. Aanleiding was de mededeling van Unilever om het hoofdkantoor toch niet van Londen naar Rotterdam te verhuizen. Eén van de argumenten voor de afschaffing van de dividendtaks was juist een aantrekkelijker vestigingsklimaat voor multinationals als Unilever.

Direct na de persconferentie waarin een verslagen premier Mark Rutte, warm pleitbezorger van die afschaffing, de heroverweging aankondigde, werd bekend dat de 1,9 miljard euro die de dividendtaks zal opbrengen, naar het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat zou gaan.

Veranderingen

Volgens Haagse bronnen liggen er drie voorstellen op tafel waar de vrijgekomen 1,9 miljard euro naartoe kan gaan. Dat zijn:

- Een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting. Volgens Haagse bronnen daalt deze naar 20,5 procent (van 22,5 procent). 
Voor kleine bedrijven is dat 15 procent.

- Uitstel van strengere expatregeling met twee jaar. 

- Het schrappen of verminderen van de verhoging van het tarief in Box 2. Volgens het regeerakkoord zou dat van 25 procent naar 28,5 procent gaan.

Over die expatregeling: buitenlandse kenniswerkers betalen over de eerste 30 procent van hun salaris geen belasting. Zo wordt het aantrekkelijk voor deze groep om in Nederland te komen werken. Nu genieten zij nog acht jaar van dit voordeel, maar het kabinet wil dit vanaf volgend jaar inkorten naar vijf jaar.

Expats kwamen daartegen in opstand, omdat ze hun financiële situatie en soms ook hypotheekaflossingen hebben afgestemd op het voordeel van acht jaar. Als zij dat kwijtraken valt hun netto-inkomen 15 tot 20 procent terug.

Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks
Lees ook

Mails, bezoeken en praten met de benen op tafel: 15 jaar bedelen om afschaffing dividendtaks

Publieke sector

Oppositiepartijen zouden liever zien dat er meer geld naar de publieke sector gaat, zodat onder anderen leraren, agenten en zorgmedewerkers hogere lonen en een lagere werkdruk kunnen krijgen. De voorgenomen verhoging van het lage BTW-tarief, waar de meeste boodschappen onder vallen, wordt zou als het aan de oppositie ook worden teruggedraaid.

Maar volgens de coalitie is dat niet mogelijk. Als er ergens geld vrijkomt, kun je dat niet lukraak elders aan uitgeven. Morgen praat de Tweede Kamer over het dividendplan en de herverdeling van het geld.

Lees meer over
Wopke HoekstraMark RutteUnileverEconomieDividendbelastingExpat