Deze vriendengroep spaart drie ton voor hun droomvakantie (in 2045)
Wat doe jij in 2045? De vriendengroep van Edwin van Dam (35) weet het al: ze gaan een half jaar lang op vakantie, op de cruise van hun leven. En daar zijn ze nu alvast voor aan het sparen.
In het kort: de vriendengroep legt iedere maand een vast bedrag in. Dat moet over een jaar of 25 groot genoeg zijn voor een droomreis. De groep pakt het serieus aan: "We hebben een vereniging opgericht, compleet met in statuten vastgelegde regels."
Het idee ontstond in de kroeg, vertelt Edwin van Dam, een jaar of vier geleden. "Ik was daar met een vriend van me, hij wilde graag op cruise naar Bora-Bora, een eiland in Frans-Polynesië. Dat kostte 15.000 euro. Hij stelde voor: moeten we daar niet gewoon voor gaan sparen?"
Zelf sparen voor een dergelijke groepsvakantie? Hier leggen we je in acht stappen uit hoe je dat doet.
Dronken plannen
"In die dronken bui zijn we verder gaan denken. We wilden zorgen dat onze vriendengroep op lange termijn ook nog bij elkaar komt", vertelt Van Dam. "De realiteit is dat mensen verhuizen, uit elkaar gaan, kinderen krijgen. We wilden een stok achter de deur om te zorgen dat we elkaar nog zouden zien."
Van Dam ging samen met zijn vriend Maikel Van Zuylen inventariseren wie allemaal mee wilde. Het resultaat was een diverse groep, die samengesmolten is uit meerdere vriendengroepjes. Er hoort een financial controller bij, maar ook een opticien. Een accountmanager maar ook een aantal studenten.
Vervolgens moesten ze uitzoeken hoe ze het plan technisch gezien moesten uitvoeren. "Dat was echt nog een flinke zoektocht. Er bestaat eigenlijk geen spaarmogelijkheid voor groepen en het gaat over veel geld, dus er zit een risico in. Dat wilden we liever niet."
Uiteindelijk hebben ze een vereniging opgericht, inclusief bestuur en statuten, die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook vonden ze een bank die wilde meewerken.
25+ jaar sparen
Inmiddels doen er 22 mensen mee aan het project. Vier vrijgezelle mannen en negen stelletjes. Iedere deelnemer legt maandelijks 40 euro in, of één keer per jaar 480 euro.
Zo spaart iedereen een bedrag van 12.000 euro per persoon tot 2045, al gaan ze misschien iets later. Dat geld wordt vervolgens belegd. "Nu hebben we een vrij hoog risico, maar hoe dichter we bij het vertrekjaar komen, hoe minder risico we nemen", legt Van Dam uit.
"Het gaat niet om het vakantiedoel zelf, het gaat om het hele project."
330.000 euro op de vakantierekening
De groep hoopt uiteindelijk uit te komen op een bedrag van ongeveer 15.000 euro per persoon. Dat levert een totaalbedrag op van 330.000 euro. "Misschien kunnen we daar wel een cruiseschip van huren", zegt Van Dam lachend.
Hij weet het: er is nog veel onzeker en het duurt nog lang tot het 2045 is. Of er dan nog cruiseschepen bestaan, weet Van Dam niet. "Maar dat is het punt ook niet. Het is cliché, maar het gaat niet om het reisdoel op zich. Bora-Bora is wel de rode draad, dus daar gaan we denk ik wel heen. Maar het gaat om het plezier eromheen. Je kan heel veel maken van een project als dit", vertelt hij.
Hoe vaak wordt Feyenoord kampioen?
Met de aangemelde groep worden jaarlijks activiteiten georganiseerd. "Ik weet bijvoorbeeld al dat de ledenvergadering in 2033 bij ons thuis is", zegt Van Dam. Daarnaast heeft de groep een quiz gehouden, waarvan de antwoorden pas in 2045 duidelijk zijn. "Dan gaat het bijvoorbeeld over hoeveel kinderen de groep samen heeft gekregen, of over hoe vaak Feyenoord kampioen is geworden in al die jaren", vertelt hij. Het plezier klinkt door in zijn stem.
Er wordt ook een boek bijgehouden, waarin belangrijke momenten en levensontwikkelingen worden genoteerd. Verder zijn er vorig jaar foto's gemaakt van de deelnemers, die ook in het boek zijn opgenomen. Nu is Van Dam 35, bij vertrek eind vijftig.
Ziekte, scheiding of overlijden
"Het gaat niet om het sparen zelf, maar om de langetermijnvisie. We vinden het leuk om tijd vrij te maken voor elkaar", verklaart hij. "We hebben nu al een agenda gemaakt voor 2020, waarbij we data hebben geprikt om te gaan hardlopen, wadlopen, naar een museum te gaan, of naar het Oktoberfest."
Het lijkt een risicovol project: honderdduizenden euro's sparen met een gevarieerde vriendengroep. "Iedereen vindt het nu superleuk en is enthousiast, maar ongetwijfeld gaan mensen uit elkaar, of willen ze uiteindelijk toch niet mee. In de statuten zijn een aantal redenen vastgelegd om je terug te trekken, zoals overlijden, het verlies van inkomen, ziekte of een scheiding."
Afhakers krijgen post
En als je over 25 jaar gewoon geen zin meer hebt om mee te gaan? Dat kan ook, vertelt Van Dam. Maar vrijblijvend is het niet. "Je krijgt dan een boete van 120 euro", zegt hij. Lachend: "De afspraak is ook dat we van dat boetebedrag een ansichtkaart naar je huis sturen van elke bestemming waar we komen."