Personal Finance

Tonnen sparen voor een groepsvakantie: zo doe je dat

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© Getty ImagesTonnen sparen voor een groepsvakantie: zo doe je dat
RTL

Het klinkt als een droomplan: met een vriendengroep meer dan drie ton sparen om uiteindelijk op de reis van je leven te gaan. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je en voor welke valkuilen moet je oppassen?

Gisteren publiceerden we het verhaal van Edwin van Dam en zijn vriendengroep. Met 22 vrienden leggen zij 40 euro per maand in op een gezamenlijke rekening. Over een jaar of 25, 26 willen ze van dat bedrag op cruise naar Bora-Bora. Geïnspireerd? We zetten op een rijtje hoe jij hun aanpak kunt volgen. 

Deze vriendengroep spaart drie ton voor hun droomvakantie (in 2045)
Lees ook

Deze vriendengroep spaart drie ton voor hun droomvakantie (in 2045)

Stap 1: het plan

Je bent nergens zonder plan. Dit soort ideeën beginnen met regelmaat in een kroeg in mogelijk benevelde toestand. "Laten we dit!" of "zullen we dat!" wordt er geroepen. Een glas gaat omhoog. Nog een glas. Als je ook daadwerkelijk ooit wil vertrekken, zul je het iets serieuzer moet aanpakken dan wat pennenstreken op een bierviltje.
 

"De een naar Bora-Bora en de ander naar Manneken Pis?"

Stap 2: het echte plan

Ga met de vrienden goed om tafel. Willen jullie het echt? Dan is het tijd om een financieel adviseur in de arm te nemen. En een specifiek doel op te stellen, zegt Eric van Veen, directeur van Ooms Financieel Adviseurs.

"Hoeveel heb je in euro's nodig om het doel te bereiken? Daar begint het. Vervolgens wil je weten wanneer het doel bereikt moet worden. Is dat over drie jaar, voor een paar weken, of over een langere tijd, als je een droomreis wil maken", aldus Van Veen. 

"Zo'n idee is natuurlijk waanzinnig leuk", zegt Dick Kruijt, secretaris van de Vereniging Onafhankelijk Financieel Planners. "Er zijn wel haken en ogen. Ik zou geneigd zijn individueel te sparen en beleggen", is de eerste reactie. "Maar dan kan iemand met goed rendement twee keer naar Bora Bora, en iemand met slecht rendement alleen naar Manneken Pis. Als je het samen doet, heb je daar geen last van." 

Stap 3: Wat kan wel en niet?

"Vervolgens gaan we kijken wat je zou kunnen sparen per maand. Als je ook weet hoeveel het doel kost, kan je een simpele rekensom maken en bepalen wat haalbaar is. Als je tien jaar lang 100 euro spaart, kom je op 12.000 euro", rekent Van Veen voor. "Maar als je 15.000 nodig hebt is het duidelijk niet genoeg."

Dan zijn er een paar mogelijkheden, legt de financieel adviseur uit. Je legt meer in, of je gaat beleggen, of je doet een combinatie ervan. "Je maakt een risicoprofiel en bepaalt of je moet sparen of beleggen.  Als je dat aandurft op zulke lange termijn, kan je daarvoor kiezen, maar je moet wel bedenken of dat risico bij je past."

Misschien wel het type schip voor een mooie cruise? © ANP
Misschien wel het type schip voor een mooie cruise?

Stap 4: De formaliteiten

Je zal een rekening moeten hebben waarop je het geld stort. Bij iemand op de persoonlijke rekening is onverstandig: ten eerste is dat geen prettig idee als het bedrag groeit, ten tweede mag er dan flinke belasting over betaald worden.

Via verschillende banken, onder andere Bunq of Rabobank, kan je groepsrekeningen aanmaken. Bij onder meer ING is het mogelijk om een rekening te openen op naam van een vereniging.

"Wat als iemand ziek wordt, of overlijdt, of in scheiding ligt?"

'Leg alles vast in statuten'

Het is aan te raden om een vereniging op te richten. Dat is een rechtsvorm om een doel te bereiken of een wens uit te laten komen. Je moet er een naam voor kiezen, en een voorzitter, secretaris en penningmeester die samen het bestuur vormen. De leden van de vereniging betalen een maandelijkse contributie. De vereniging richt je op bij een notaris en kost tussen de 240 en 850 euro.

Stap 4b

Bij de notaris leg je ook je statuten vast. Daar staat in hoe jullie omgaan met belastingen over het spaargeld en de inkomsten uit beleggingen, maar ook of de inleg terugkomt als iemand ziek wordt, of komt te overlijden.

"Als je zo'n project start met een aantal stelletjes is het ook goed om vast te leggen wat de vereniging doet als een stel uit elkaar gaat", adviseert Van Veen. En ook als iemand na jaren besluit om uit het project te stappen, moet dat goed vastgelegd zijn. Van Veen vindt dat de vriendengroep van Edwin dat goed aangepakt heeft: daar betaal je 120 euro 'boete' om vervolgens tientallen ansichtkaarten te krijgen

Honderdduizenden euro's

"Je hebt het over een doelvermogen van misschien wel honderdduizenden euro's, duizenden euro's per persoon", benadrukt Van Veen. "Zo'n wild idee is leuk, maar als het serieus wordt moet je er echt goed over nadenken. En de afspraken moeten vastgelegd worden."

"Maak een risicoprofiel en kies waar je in gaat beleggen."

Stap 5 - de bankrekening.

Je hebt nu dus een vereniging, een bestuur en statuten. De vereniging kan je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, daarna volgt de gang naar de bank. "Dit is echt maatwerk voor een bank", zegt Karin van der Pol van ING. "Je doet dit niet zomaar even, we hebben hier geen standaardproduct voor."

Van der Pol legt uit dat de adviseurs van de bank met de vriendengroep van Van Dam de wens duidelijk hebben gekregen. "Vervolgens zijn we samen met hen gaan kijken waar ze in wilden beleggen. Je komt dan uit bij een bepaald profiel, waarna er een strategie wordt gekozen."
 

Stap 6 - wat nu?

Goed nieuws: als dit allemaal geregeld is, heb je het even rustig. Zorg dat iedereen weet wat de rechten en plichten zijn op het gebied van belasting betalen. Laat je daar ook uitgebreid over informeren.

Daarnaast moet je jaarlijks een vergadering houden met de hele vereniging. Daar bepaal je onder meer hoe jullie beleggen. Neem een voorbeeld aan Edwin en zijn vrienden en maak van de jaarlijkse vergadering ook een leuk moment.

Koers tegen? 

Verder - en dit spreekt voor zich - is een bedrag van bijvoorbeeld 15.000 euro mooi. "Maar over 20 jaar is dat nog maar zo'n 11.000 euro waard bij een inflatie van 1,5 procent. Inflatie heeft een verwoestende werking, dus je rendement moet dat wel kunnen compenseren." 

"Het wordt spannend als de koersontwikkeling langdurig tegen zit. Dat kan gebeuren bij beleggen", zegt Dick Kruijf van de VOFP. "Dan is het zaak dat er strikt wordt vastgehouden aan het plan en dat deelnemers niet op basis van emotie reageren." Hij adviseert een externe vermogensplanner in te schakelen. 

Stap 7 - Op naar de vakantie.

Dit is de simpelste stap, waar je wel het meeste geduld voor nodig hebt. Zorg dat iedereen netjes maandelijks de contributie blijft betalen. Verder niet werkloos raken, niet scheiden, niet ziek worden en al helemaal niet doodgaan. En rustig afwachten: op een gegeven moment ben je bij je doelbedrag en kunnen jullie het uitgeven. Veel plezier!

Lees meer over
VakantieVakantiegeld