De EU wil begrotingsregels aanpassen, maar heeft nog geen idee hoe
De Europese Commissie wil grondig nadenken over het herzien van de begrotingsregels waar lidstaten aan moeten voldoen. Maar concrete plannen blijven tot nu toe uit.
Dat maakt de Commissie vandaag bekend. EU-landen moeten voldoen aan een hele rits aan complexe regels, om ervoor te zorgen dat ze niet in economische problemen komen en daarmee de hele EU in gevaar brengen.
De belangrijkste pilaren in de regels zijn dat landen geen overheidstekort mogen hebben van meer dan 3 procent. En geen schuld van meer dan 60 procent van het bbp.
Gebeurt dat wel, dan kan een land op het strafbankje belanden. Maar dat proces verloopt vaak rommelig, is politiek gevoelig en echte sancties blijven tot nu toe uit.
'Regels zijn deels succesvol'
Toch zijn de regels succesvol gebleken op sommige punten, vindt de Commissie. De te grote tekorten van een aantal jaar geleden zijn grotendeels weggewerkt of verminderd. Ook hebben veel landen hun schulden naar beneden weten te krijgen.
Maar er is een heikel punt, namelijk de publieke investeringen. Het bedrag dat overheden uitgeven aan scholen, wegen en andere publieke zaken neemt al jaren af. En dat zet een rem op de groei.
Het moet anders
Dat moet anders, maar de Commissie zegt niet hoe. Het is de bedoeling dat landen, bedrijven en iedereen die er maar iets over wil zeggen de komende maanden gaan discussiëren over de herziening van de regels. In het najaar gaat de Commissie dan bekijken of er vervolgstappen nodig zijn.
Naast het stimuleren van overheidsinvesteringen wil de Commissie ook dat de regels veel minder complex worden. Die zouden nu namelijk amper uit te leggen zijn.
EU is niet in balans
Bovendien is de EU niet goed genoeg in balans. Sommige landen hebben grote tekorten op de lopende rekening, handelstekorten grof gezegd. Terwijl anderen grote overschotten hebben.
De Commissie maakt zich daar zorgen over. Die overschotten, bij landen als Nederland en Duitsland, zouden vooral op de bank belanden of buiten de EU worden geïnvesteerd. In het ideale scenario van de Commissie zou dat geld juist gestoken worden in andere EU-landen.
Klimaatprobleem en vergrijzing spelen rol
Ook het klimaatprobleem speelt een rol in het opstellen van nieuwe begrotingsregels. Moeten er bijvoorbeeld uitzonderingen komen op de regels voor landen die investeren in een groene economie?
En zijn de regels goed genoeg toegesneden op de langzaam groeiende economieën die last hebben van vergrijzing? Het zijn allemaal vragen die de Commissie wel stelt, maar waar het nog geen antwoord op heeft.