Politiek

EU wil miljarden meer van Nederland voor Europese begroting

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPEU wil miljarden meer van Nederland voor Europese begroting
RTL

De Europese Commissie wil de Nederlandse bijdrage aan de begroting voor de Europese Unie de komende jaren fors verhogen. Volgend jaar moet Nederland 8 miljard euro bijdragen, maar als de plannen doorgaan dan moet dat in 2027 al 13 miljard zijn.

Dat bevestigt het ministerie van Financiën aan RTL Z na berichtgeving in het Financieele Dagblad (FD). Als de wens van de Commissie wordt ingewilligd, zou Nederland in 2027 maar liefst 60 procent meer bijdragen aan de EU-begroting dan nu.

Meer geld eruit dan erin

Nederland betaalt volgend jaar 8 miljard euro bruto aan de EU. Omdat we ook Europese subsidies ontvangen, is de netto-betaling 5,5 miljard euro. 

Ons land is deze eeuw de grootse nettobetaler in de EU per hoofd van de bevolking, berekende het CBS al eerder. Ook landen als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn nettobetalers. Alle Oost-Europese en bijna alle zuidelijke lidstaten krijgen juist meer geld van de EU dan ze betalen. 

Geld voor nieuwe uitdagingen

De Europese Commissie wil dat de komende meerjarenbegroting (2021-2027) verhoogd wordt naar 1,11 procent van het gezamenlijke Europese inkomen (bruto binnenlands product, bbp). Nu is dat nog 1 procent.

Met het extra geld moeten nieuwe uitdagingen worden aangepakt, zei Eurocommissaris van Begroting Günther Oettinger bij de presentatie van het begrotingsvoorstel.

"Migratie, integratie, grenscontrole, meer ontwikkelingshulp om de instroom van vluchtelingen in de komende tien jaar te vermijden, of cyberzekerheid", zei Oettinger. 

Klimaat

De Europese Commissie heeft verder de nodige ambities op klimaatgebied. Daar is ook geld voor nodig, stipte de Franse president Emmanuel Macron eerder deze maand nog maar eens aan.

De geplande verhoging van de bijdrage zorgt voor ongenoegen bij een groep nettobetalers. Nederland, Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland hebben een coalitie gevormd om te strijden tegen de plannen. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) is de huidige 1 procent 'meer dan voldoende'.

Zet je schrap voor veel geruzie. Nederland gaat binnenkort misschien wel 60 procent meer aan Brussel afdragen. En we mopperen nu al over een hoge rekening. Die kritiek verdient een kanttekening.

Coalitie van nettobetalers

De groep landen heeft ook de gevolgen van de brexit in het achterhoofd. Als die er eindelijk doorheen is, valt het Verenigd Koninkrijk weg als een van de belangrijkste nettobetalers. Dat begrotingsgat van circa 13 miljard euro per jaar moet door de 27 overgebleven lidstaten worden opgevuld.

"Als de Britten de EU verlaten, financiert onze coalitie van nettobetalers 40 procent van het Europese huishouden. Met die situatie moet rekening gehouden worden", zei de Oostenrijkse minister van Financiën Eduard Müller eerder deze maand.

Jaarlijkse korting van een miljard euro

Voor Nederland komt daar ook nog eens bij dat de Europese Commissie van de korting af wil die ons land krijgt. Omdat Nederland relatief meer betaalt dan landen met een vergelijkbare welvaart, krijgen we sinds 2007 een jaarlijkse korting van bijna 1 miljard euro. 

Die korting bestaat uit een vast bedrag van zo'n 700 miljoen euro en een lagere btw-afdracht, wat nog eens enkele honderden miljoenen euro's scheelt. Als de Commissie zijn zin krijgt, wordt deze korting over een periode van vijf jaar uitgefaseerd.

Hoe komt de EU aan zijn geld en waar gaat het heen?
Lees ook

Hoe komt de EU aan zijn geld en waar gaat het heen?

Lees meer over
Europese UnieBrexitBegroting