Economie

EU zet Britse Kaaimaneilanden op lijst belastingparadijzen

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© GettyImagesEU zet Britse Kaaimaneilanden op lijst belastingparadijzen
RTL

De Raad van de Europese Unie voegt de Kaaimaneilanden, Palau, Panama en de Seychellen toe aan een lijst van belastingparadijzen. Op die lijst staan landen en regio's buiten de EU waar het bestuur nauwelijks vennootschapsbelasting rekent, niet transparant is en niet wil meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking.

Dat de Kaaimaneilanden op de lijst staan is opvallend. Het was al heel lang bekend dat de eilandengroep één van de grootste belastingparadijzen ter wereld is. Maar de drie eilanden horen bij Groot-Brittanië, dus tot brexit konden ze niet op de lijst komen. Nu, drie weken na brexit, staan de Kaaimaneilanden meteen op de lijst.

Nederlandse lijst

Op de zwarte lijst staan in totaal twaalf landen. De acht 'niet-coöperatieve rechtsgebieden' die er al op stonden zijn Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Samoa.

De Kaaimaneilanden stonden trouwens sinds december al op de Nederlandse lijst van landen met een te laag belastingtarief. De Nederlandse lijst is uitgebreider dan die van de EU.

Maatregelen en beloftes

De Raad, het vergaderorgaan van ministers van EU-landen, roept lidstaten op 'defensieve belastingmaatregelen' te nemen tegen deze belastingparadijzen. Bijvoorbeeld niet‑aftrekbaarheid van kosten, regels voor gecontroleerde buitenlandse vennootschappen of maatregelen over bronbelasting

De EU houdt nog een lijst bij, namelijk van belastingparadijzen die beloofd hebben om iets aan de problemen te doen. Dat zijn nog eens twaalf gebieden. Zij krijgen meer tijd om de beloofde hervormingen door te voeren.

"In de meeste gevallen gaat het om ontwikkelingslanden zonder financieel centrum die met hun toezeggingen al behoorlijke vooruitgang hebben geboekt", staat in het persbericht.

Nederland prijkt op vierde plek op lijst van belastingparadijzen
Lees ook

Nederland prijkt op vierde plek op lijst van belastingparadijzen

'Ontegensprekelijk succes'

In totaal verdwijnen 16 rechtsgebieden van de lijst, omdat ze volgens de EU genoeg veranderingen hebben doorgevoerd. Dit zijn Antigua en Barbuda, Armenië, de Bahama’s, Barbados, Belize, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Kaapverdië, de Cookeilanden, Curaçao, de Marshalleilanden, Montenegro, Nauru, Niue, Saint Kitts en Nevis en Vietnam.

De zwarte lijst bestaat sinds 2017. Sindsdien hebben 49 landen hervormingen doorgevoerd om aan de EU-criteria te voldoen. Zo verdwenen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Marshalleilanden afgelopen oktober van de lijst

'Minimale hervormingen'

Oxfam Novib hekelt de snelheid waarmee landen weer van de lijst af worden gehaald. "We hebben het verhaal eerder gezien met Bermuda: de EU-ministers zetten ze met grote fanfare op hun zwarte lijst, maar kort daarna wordt Bermuda na minimale hervorming verwijderd."

De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking is blij met de toevoeging van de Kaaimaneilanden. "Maar zonder de criteria aan te scherpen, maken we ons grote zorgen dat de actie van vandaag tegen de Kaaimaneilanden met dezelfde teleurstelling eindigt", stelt Oxfam.

'Ook Nederland moet op de lijst'

Bovendien moeten ook Europese landen worden aangepakt, vindt Oxfam. Bijvoorbeeld Nederland, schrijft belastingexpert Johan Langerock van Oxfam Novib in een reactie. 

"Nederland speelt een uitzonderlijk schadelijke rol als belastingparadijs voor multinationals. Belastingparadijzen beroven arme en rijke landen van het geld dat ze nodig hebben om armoede te bestrijden en om te investeren in publieke voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs."

Europese landen lopen tientallen miljarden euro's mis door belastingontwijking, becijferde de Europese Commissie eerder. Volgens de schatting van de Commissie sluisden Nederlanders zo'n 53 miljard euro weg. 

Lees meer over
Oxfam NovibEuropese UnieBelastingBelastingontwijkingBelastingfraude