Olieprijs daalt naar laagste punt sinds 2002; tanken al vanaf 1,35
Door de fors lagere vraag en de aangekondigde productieverhoging door Saoedi-Arabië was de prijs van een vat olie sinds begin 2002 niet zo laag als nu. Als consument zie je dat terug aan de pomp: op verschillende plekken kun je nu tanken op of rond de 1,40 euro voor een liter euro 95. Soms zelfs 1,35 euro.
Een vat Amerikaanse olie van 159 liter kost nu zo'n 21 dollar. Gisteravond was dat zelfs onder de 20 dollar. Dat zijn niveaus die we in achttien jaar niet meer gezien hebben.
Ook de prijs van Brent, de olieprijs waar we in Europa naar kijken, staat op een historisch laag niveau, eveneens vergelijkbaar met dat van 2002.
Tanken voor 1,35
Aan de pomp tref je nu dan ook lage prijzen. Half maart dook de prijs voor een liter benzine op veel plekken al onder de 1,50, nu schommelt hij vaak rond de 1,40, is te zien op de prijsvergelijkingssite Brandstof-zoeker.nl.
In het Brabantse Best kun je bij de Makro zelfs tanken voor 1,35 euro. Een liter diesel is te vinden vanaf 1,11 euro.
Minder vraag
Voor de historisch lage prijs zijn twee redenen aan te wijzen. Ten eerste zorgt het coronavirus ervoor dat de vraag naar olie fors is gedaald. Doordat we massaal thuiswerken rijden mensen minder met de auto en vliegtuigmaatschappijen houden hun toestellen aan de grond.
Verder draaien veel bedrijven minder hard, wat ook leidt tot een lagere vraag naar olie.
Meer aanbod
Daarnaast hebben Saoedi-Arabië en andere olieproducerende landen aangegeven meer olie uit de grond te gaan halen.
In april wil het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco al 12,3 miljoen vaten olie per dag aan zijn klanten leveren, dat is een record. Rusland, op zijn beurt, zegt de productie met 500.000 vaten per dag te verhogen tot 11,8 miljoen, ook een record.
Ruzie Saoedi's en Russen
Die twee landen zijn twee van de belangrijkste olieproducerende landen in de wereld (de VS is de andere top-3 speler). De Saoedi's en de Russen konden het eerder deze maand niet eens worden over productiebeperkingen, om daarmee de olieprijs te ondersteunen.
Daarop zegden de Saoedi's de productie juist te verhogen en de prijzen te verlagen.
Volgens marktkenners wilde Rusland geen productieafspraken met Saoedi-Arabië en andere Opec-landen, om Amerikaanse producenten van schalie-olie het leven zuur te maken. De kostprijs voor schalieolieproducenten in de VS ligt hoger dan voor Rusland en Saoedi-Arabië.
Olieprijs en koers oliefondsen keldert
De olieprijs is nu 55 procent lager dan aan het begin van het jaar en oliegerelateerde bedrijven zien hun koers kelderden. Zo verloor Shell in maart alleen al 22 procent en dit jaar al 42 procent.
Ook Fugro, dat in opdracht van oliemaatschappijen bodemonderzoek doet om te kijken of ergens pijpleidingen kunnen worden gelegd en waar boorplatforms het beste kunnen staan, heeft last van de lage olieprijs. De koers daalde dit jaar al met maar liefst 64 procent.