Economie

Kan Shell bij de lage olieprijs nog wel dividend betalen?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPKan Shell bij de lage olieprijs nog wel dividend betalen?
RTL

De olieprijs stijgt wel, maar staat nog altijd op een laag niveau. Dat raakt de winst van oliemaatschappijen. Kan Shell het dividend wel handhaven, of moet het beleggers gaan teleurstellen?

De prijs van een vat Brentolie stond begin dit jaar nog op bijna 69 dollar, maar de afgelopen dagen was dat gedaald tot onder de 25 dollar. Dat is een daling met bijna twee derde.

Zo'n daling raakt niet alleen olieproducerende landen, zoals Rusland en Saoedi-Arabië, maar ook oliemaatschappijen zoals ons eigen Shell.

Dividend

Beleggers zitten niet zozeer in Shell voor de koerswinst. De koers daalde namelijk de afgelopen tien jaar per saldo met 22 procent, terwijl de AEX-index met 43 procent steeg.

Het gaat beleggers om het dividend, de laatste tijd kreeg je als aandeelhouder per aandeel elk kwartaal 0,47 dollar overgemaakt.

'Rusland wil schalieolie VS uit de markt te drukken, voor iedereen slecht'
Lees ook

'Rusland wil schalieolie VS uit de markt te drukken, voor iedereen slecht'

Grootste deel winst uitgekeerd

Op de huidige koers van Shell van circa 17,50 euro betekent dat een dividendrendement van maar liefst tegen de 10 procent per jaar. In vergelijking met veel andere bedrijven is dat hoog. Met een spaarrekening haal je zo'n rendement zeker niet.

Over 2019 werd echter vrijwel de gehele winst uitgekeerd. Al langere tijd vragen beleggers zich af of het dividend van Shell wel te handhaven is. Jos Versteeg, analist bij InsingerGillissen, en energieanalist Jilles van den Beukel verschillen daarover van mening.

'Olieprijs over jaar weer op 50 dollar'

"Shell zal het dividend niet verlagen", zegt Jos Versteeg, analist bij InsingerGillissen, stellig. Shell heeft een olieprijs van ongeveer 50 dollar nodig om het dividend te handhaven, legt hij uit.

Versteeg denkt dat de olieprijs over een jaar weer rond dat niveau zal staan.

Economie en politiek

Hij denkt dat de olieprijs uiteindelijk weer zal aantrekken. Ten eerste zal uiteindelijk een deel van de productie wegvallen, omdat die dan eenvoudigweg niet meer loont.

In de tweede plaats is er de politieke factor. Veel landen zijn immers afhankelijk van olie-inkomsten. Dat maakt dat er afspraken kunnen worden gemaakt om de productie te beperken, om zo de prijs te verhogen.

Productiebeperking?

Maandag komen de Opec-landen en Rusland bijeen om over productiebeperking te praten, schrijft persbureau Reuters.

Ook in de VS is in sommige staten olie een belangrijke bedrijfstak. Of de VS ook zullen meedoen met productiebeperkingen, dat is nog maar de vraag, zegt Versteeg.

De schalieolie-industrie is de jaren sterk gegroeid en daardoor is de VS de grootste olieproducent ter wereld geworden. Maar dat zijn vaak kleinere spelers en het is makkelijker om de productie te beperken als er maar één speler is, zoals staatsoliemaatschappij Saudi Aramco in Saoedi-Arabië.

Nooit dividend verlaagd

Juist omdat beleggers voor het dividend in oliemaatschappijen als Shell zitten is het voor hen een hele stap om het dividend te verlagen, denkt Versteeg.

"Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Shell het dividend niet verlaagd, ook niet ten tijde van de oliecrises in de jaren zeventig, of tijdens de kredietcrisis van 2008."

'Lager dividend, hogere leenkosten'

Als je het dividend omlaag schroeft, dan daalt de beurskoers, wat aandeelhouders extra pijn zal doen.

Verder zal Shell dan meer moeten betalen als het geld wil lenen, omdat geldverschaffers een hogere risicopremie zullen vragen, omdat ze de toekomst van het bedrijf minder zeker zullen inschatten, aldus Versteeg.

'Shell kan tijd uitzingen'

Shell kan het tot de olieprijs is gestegen wel uitzingen, denkt Versteeg. "Het heeft al aangegeven te snijden in de kosten. Daarnaast zal er minder geïnvesteerd worden en er wordt tijdelijk gestopt met de inkoop van eigen aandelen. De contanten die hiermee worden bespaard kunnen worden gebruikt om dividend te betalen.

Versteeg wijst erop dat Shell nog geld kan lenen om dividend te betalen. Het concern maakte eerder deze week bekend dat de hoeveelheid contanten zal stijgen van 30 miljard dollar tot meer dan 40 miljard dollar.

Verlaging dividend na zes tot twaalf maanden'

Energieanalist Jilles van den Beukel is er echter nog niet zo zeker van dat Shell het dividend zal handhaven. Volgens hem heeft Shell een olieprijs van circa 65 dollar nodig om het huidige dividend te kunnen blijven betalen.

Als de huidige lage olieprijs langer dan zes tot twaalf maanden aanhoudt, dan denkt hij dat Shell er niet aan ontkomt om het dividend te verlagen.

Geld gebruiken voor goedkope overnames

"Het geld dat zo wordt bespaard kan het concern mooi gebruiken om relatief goedkope overnames te doen", denkt Van den Beukel.

Shell is namelijk één van de oliemaatschappijen die maar relatief kort toe kan met de huidige oliereserves. Om de productie veilig te stellen moet het nieuwe oliebronnen vinden.

Van den Beukel oppert dat het onlangs gevonden olieveld voor de kust van Suriname een kans biedt. "Het is een van de mogelijkheden met relatief lage kosten, waarbij de winning ook relatief weinig uitstoot van CO2 oplevert."

Lees meer over
Jilles van den BeukelJos VersteegPaul le ClercqShell