Economie

'Never sell Shell': geldt dat nog na de verlaging van het dividend?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Getty'Never sell Shell': geldt dat nog na de verlaging van het dividend?
RTL

Veel particuliere beleggers hebben het aandeel Shell vanwege het dividend. Je wist dat er 'nooit' in zou worden gesneden. Aan die zekerheid kwam deze week een eind, toen het bedrijf het dividend met twee derde verlaagde. Is Shell nog wel de hoeksteen van de portefeuille van particuliere beleggers?

Het was een enorme dreun donderdag op de beurs. Shell, dat al sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend niet had verlaagd zette toch het mes in de winstuitkering aan beleggers.

"Het grootste nieuws van naoorlogs beleggend Nederland", noemde Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer het besluit, misschien iets gechargeerd.

Shell keihard geraakt door corona: winst zakt in, dividend verlaagd
Lees ook

Shell keihard geraakt door corona: winst zakt in, dividend verlaagd

66 procent minder

Over het eerste kwartaal krijg je als aandeelhouder nog maar 0,16 dollar per aandeel. Dat is bijna 66 procent minder dan de 0,48 dollar per aandeel in dezelfde periode van vorig jaar. Beleggers reageerden teleurgesteld op het nieuws, het aandeel Shell sloot 10,4 procent lager. 

Het bedrag dat Shell bekend maakt uit te keren als dividend is in dollars. In die munt gemeten daalde het dividend decennia lang niet. Omgerekend naar andere valuta's, zoals de euro, kan het beeld wat anders zijn. 

Geen groei, maar dividend

'Never sell Shell', weduwen- en wezenfonds, hoeksteen van de portefeuille: al die beleggerswijsheden golden heel lang voor Shell. Je kon het aandeel kopen, wegleggen en er vervolgens nooit meer naar omkijken, omdat het een mooie belegging was, die een structureel hoog dividend opleverde.

Shell is geen groeiaandeel, aldus RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Je hield het aandeel dus in principe niet voor de koerswinst, maar voor het enorme dividend.

Veel beleggers willen dividend

Veel particuliere beleggers zijn ook helemaal niet uit op koerswinst, maar willen vooral graag dividend. Dat geldt voor beleggers die er van moeten leven, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn.

Vandaar ook de term weduwen- en wezenfonds, als je weduwe of wees was, dan had je gewoon behoefte aan een stabiele inkomstenstroom.

'Stuk minder interessant'

"Het aandeel Shell is door de dividendverlaging een stuk minder interessant voor particulieren", zegt Albert Jellema, oprichter van ProBeleggen dan ook. Shell is in zijn ogen geen 'goudgerand' dividendaandeel meer.

Vier kwartalen een dividend van 0,16 dollar per aandeel, is 0,64 dollar per jaar. Bij de huidige koers van zo'n 15,50 euro geeft dat een dividendrendement van 3,8 procent. Dat is nog altijd meer dan je op een spaarrekening krijgt, maar wel veel minder dan de meer dan 10 procent, en de zelfs 15 procent die je kon berekenen toen de beurskoers van Shell medio maart  even tot onder de 11 euro zakte.

Je kon het vermoeden

Kon je helemaal niet vermoeden dat Shell het dividend zou verlagen? Bij koersniveaus waarop je op een dividendrendement van boven de 10 procent uit komt, is er eigenlijk een signaal dat de markt vindt dat zo'n dividend niet duurzaam kan zijn, aldus Jellema.

Shell zegt met de dividendverlaging dat het op korte termijn geen 'business as usual' verwacht, aldus RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Shell heeft eerder geld geleend om het dividend toch op peil te kunnen houden, maar daar ziet het nu dus van af.

Je kon de dividendverlaging dus misschien een beetje zien aankomen, er werd ook al langere tijd over gespeculeerd, maar ja, het ging toch om Shell, dat al sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend niet verlaagd had.

Unilever, Wolters Kluwer, ASML

Waarin moet je dan nu je geld steken als je dividendbelegger bent en je dus een stabiel dividend wilt dat geen grote schommelingen van jaar op jaar vertoont? Jellema noemt Unilever en Wolters Kluwer. Het dividendrendement is bij hen wel lager dan het voor Shell was.

Ook ASML heeft, volgens Jellema, een duurzaam dividend. Het is wel laag, maar de laatste jaren steeg het elk jaar, zegt hij.

Het blijft, uiteraard, echter ook een zaak van zelf bekijken welk risico je aanvaardbaar vindt. Als je de hoge dividenden van Shell wilt opvangen met een belegging in een ander bedrijf, dan moet je je afvragen of die bedrijven in de toekomst hun dividend wel op peil zullen houden, waarschuwt Jellema.

Lees meer over
Durk VeenstraJacob SchoenmakerAlbert JellemaPaul le ClercqShellBeleggenOlieOlieprijs