Beurs

Shell en Randstad houden cash in kas vanwege coronacrisis

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPShell en Randstad houden cash in kas vanwege coronacrisis
RTL

Shell en Randstad nemen het zekere voor het onzekere vanwege de coronacrisis en besluiten contanten binnen het concern te houden. "Dat is slim en ik denk dat meer bedrijven zullen volgen", zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

Shell zet de volgende tranche van de aankoop van eigen aandelen niet door. Het was nog niet bepaald welk bedrag het concern daar aan had willen besteden. Dat wordt elk kwartaal opnieuw bepaald door het bestuur.

De oliereus neemt nog meer maatregelen om heelhuids door de coronacrisis te komen. Shell snijdt in de kosten en gaat het minder investeren.

Randstad, een ander AEX-fonds, wil bij nader inzien toch geen dividend uitkeren. Ook het speciale dividend wil het concern schrappen. Daarmee houdt Randstad bijna 800 miljoen euro in het bedrijf.

Coronavirus

Beide bedrijven verwijzen naar de coronacrisis. Door de maatregelen tegen het coronavirus krijgen de economie en daarmee bedrijven flinke klappen. "Het mag duidelijk zijn dat nood aan de man is", zegt Lukas Daalder, Chief Investment Strategist voor de Nederlandse markt bij vermogensbeheerder BlackRock.

Niemand weet hoe zwaar de impact zal zijn en als je nu geld uitgeeft aan dividendbetaling of aan de inkoop van eigen aandelen, dan kun je daar later spijt van krijgen, zegt Daalder.

Ethische overweging

Er zijn ook ethische overwegingen bij het niet betalen van dividend, voegt beurscommentator Hans de Geus daar aan toe.

Als bedrijven moeten worden gesteund of al eerder zijn gesteund door de overheid, dan is het misschien wel netjes om de aandeelhouders even over te slaan, vindt hij.

Herweging AEX-index: ASML weegt het zwaarst, maar is niet de grootste
Lees ook

Herweging AEX-index: ASML weegt het zwaarst, maar is niet de grootste

'Meer bedrijven zullen volgen'

"Ik denk dat een heleboel bedrijven zullen volgen met dit soort maatregelen", zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office. "Het is nu slim om zoveel mogelijk cash in je bedrijf te houden."

Hij denkt dat beleggers dit soort stappen prima zullen begrijpen. Bedrijven kunnen dividend of aandeleninkoop later inhalen, aldus Homan.

'Beter één keer geen dividend, dan nooit meer'

De beurskoersen dalen, omdat enerzijds de winstgevendheid daalt, en anderzijds omdat beleggers bang zijn dat sommige bedrijven misschien failliet gaan, aldus Homan.

Met dit soort maatregelen kun je die vrees wat verkleinen, denkt hij. Beleggers zullen misschien teleurgesteld zijn, maar je in het algemeen kun je stellen dat je beter één keer geen dividend kunt krijgen dan nooit meer, zegt Homan.

Randstad

Randstad wilde 4,32 euro per jaar aan dividend uitkeren. Er staan 183,2 miljoen aandelen uit, zodat het concern 792 miljoen euro aan contanten binnen het bedrijf houdt.

De financiële positie van Randstad is uitstekend, zegt Corné van Zeijl van Actiam, maar hij voegt er wel aan dat Randstad een terugval in de economie wel snel merkt.

Shell

Shell moet eigenlijk de schuld verlagen, aldus Van Zeijl. Dat is mede vanwege de overname van gasproducent BG, in 2016, die deels met schuld is gefinancierd.

Naast het niet doorzetten van de volgende tranche van de inkoop van eigen aandelen wil Shell de operationele kosten met 3 miljard tot 4 miljard dollar per jaar verlagen. Daarnaast is het bedrijf nu van plan dit jaar 20 miljard dollar te investeren in plaats van de eerder geplande 25 miljard dollar. Ook wordt ook het werkkapitaal 'aanzienlijk' verlaagd.

Verkoop bezittingen

Shell wil in totaal voor 25 miljard dollar aan aandelen inkopen. Dat is al voor meer dan 15 miljard dollar gerealiseerd. In het eerste kwartaal koopt het concern voor 1 miljard dollar op. Hoeveel het daar in het tweede kwartaal aan had willen besteden is nog niet bekend, dat bepaalt het bestuur elk kwartaal opnieuw, aldus een woordvoerder.

Shell wil nog wel voor 10 miljard dollar aan bezittingen afstoten voor het einde van het jaar. Daarvan is 5 miljard dollar al gerealiseerd. De verdere verkopen hangen qua timing af van de marktomstandigheden, zegt het bedrijf nu. De huidige omstandigheden lijken niet gunstig voor de verkoop van bedrijfsonderdelen.

Handhaaft Shell het dividend?

Shell handhaaft het dividend wel, maar het dividendrendement, het dividend gedeeld door de beurskoers, gaat door de gedaalde beurskoers richting de 15 procent. Dat geeft aan dat beleggers er wel een beetje mee rekening houden dat het wel eens omlaag zou kunnen worden geschroefd, aldus Hans de Geus.

Shell zet de laatste jaren meer in op aardgas, maar het lijdt ook onder de lage prijs daarvan. Toch hoeft het niet zo te zijn dat Shell het dividend gaat verlagen, denkt hij. Met de nieuwe maatregelen besparen ze immers in totaal 9 miljard aan contanten.

Daarnaast kan Shell geld lenen om dividend te betalen, dan hebben ze eerder gedaan, legt De Geus uit. Bij de huidige lage rente loont het zelfs voor Shell om te lenen en dure aandelen (want daarop wordt veel dividend betaald) in te kopen, aldus De Geus.