Economie

Het is officieel: Nederlandse economie gekrompen in eerste kwartaal

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Leo VogelzangHet is officieel: Nederlandse economie gekrompen in eerste kwartaal
RTL

De Nederlandse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 1,7 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee is er definitief een einde gekomen aan een historisch lange periode van groei. 23 kwartalen op rij ging het alleen maar bergop.

De krimp van de economie in het eerste kwartaal komt vooral doordat huishoudens minder zijn gaan consumeren, schrijft het CBS. De bestedingen daalden met 2,7 procent.

Gezien alle dramatische cijfers die we sinds het begin van de crisis hebben gezien, lijkt dat mee te vallen, maar sinds de metingen zijn gestart in 1987 daalden de bestedingen niet zo snel.

Ook de overheid gaf minder uit aan spullen en diensten: -1,4 procent. De investeringen daalden met 1,1 procent. De invoer en uitvoer van goederen krompen met 3,0 en 3,5 procent.

Alle schade in twee weken

Daarbij moet aangetekend worden dat alle schade is opgelopen is slechts een klein deel van de meetperiode. In de eerste twee maanden van het jaar groeide de economie nog gewoon lekker door. Pas sinds de lockdownmaatregelen werden afgekondigd, half maart, ging het snel bergafwaarts.

In de cijfers over het eerste kwartaal is de hardst getroffen bedrijfstak die van de cultuur, recreatie en sport (-7,1). De bedrijfstak handel, vervoer, horeca en opslag zag een daling van 3,4 procent. Het ligt voor de hand dat, gezien de langdurige sluiting van bijna alle horeca, die cijfers na het eerste kwartaal veel verder zijn verslechterd.

Consumentenbestedingen in vrije val

Dat er tijdens het eerste kwartaal heel veel is veranderd, blijkt ook wel uit de cijfers over de consumentenuitgaven. In de eerste twee maanden stegen de uitgaven nog, in maart kelderden de bestedingen met bijna 7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Aan diensten werd 11,8 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Een grote daling was te verwachten, want onder deze categorie vallen onder andere een bezoek aan restaurant, kapper, theater, pretpark, sportschool, voetbalwedstrijd en het gebruik van openbaar vervoer.

Ook de uitgaven aan duurzame goederen namen hard af. Daar gaven we met zijn allen 7,2 procent minder aan uit. Vooral kleding, schoenen en auto's werden minder verkocht.

Bouw in de plus 

Maar niet in alle sectoren ging het in het eerste kwartaal al slecht. De bouw deed het zelfs nog heen behoorlijk. In tegenstelling tot het laatste kwartaal van 2019 wist de sector zelfs te groeien ten opzichte van een jaar eerder. In de bouw werd 3,1 procent meer geproduceerd. 

De industrie en de zakelijke dienstverlening bleven ongeveer op hetzelfde niveau.

Banenmarkt en ondernemersvertrouwen storten in door crisis
Lees ook

Banenmarkt en ondernemersvertrouwen storten in door crisis

Alle seinen op rood

Inmiddels staan alle seinen op rood voor de Nederlandse economie. Het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen daalden harder dan ooit in april. En vanochtend bleek ook dat het ondernemersvertrouwen naar een tragisch dieptepunt is gezonken.

Verder is het aantal vacatures in het eerste kwartaal met meer dan 20 procent afgenomen en het aantal faillissementen stijgt.