Staatsschuld

DNB-topman Knot tegen snel bezuinigen: 'Gebruik buffers'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPDNB-topman Knot tegen snel bezuinigen: 'Gebruik buffers'
RTL

Het weer omlaag brengen van de staatsschuld, die momenteel hard stijgt door alle steunmaatregelen van de overheid, kan best over een aantal generaties worden uitgesmeerd. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in gesprek met RTL Z.

"Corona is het type schok dat één keer in de 100 jaar gebeurt", zegt Knot. "Als dit nog niet de tijd is waarin je buffers kunt gebruiken, waarom leg je dan buffers aan. We kunnen het hebben, we kunnen de staatsschuld laten oplopen."

Omdat de coronacrisis zo'n unieke gebeurtenis is, valt er wel wat voor te zeggen om de kosten ervan over een langere periode uit te smeren, aldus de topman van DNB. "En dan moet je niet meteen bezuinigen, maar een tijd lang met een hogere staatsschuld werken", legt hij uit. 

Gevolgen nog onzeker

Dat betekent in de praktijk dat pas na de verkiezingen van komend voorjaar plannen kunnen worden gemaakt om de staatsschuld weer omlaag te brengen. Knot noemt de kabinetsformatie daarvoor 'een goed moment'.

Het is nu namelijk ook nog hoogst onzeker hoe hard de crisis de Nederlandse economie gaat raken. In het belangrijkste scenario gaat DNB uit van een krimp van 6,1 procent. Maar helemaal zeker is dat niet. 

"Waarschijnlijk is het tweede kwartaal ook het allerergste kwartaal. Hoe erg dat geweest is, weten we pas ergens in augustus", zegt Knot. Eventueel herstel zal pas in november zichtbaar zijn, voegt hij daar nog aan toe. Het is dus moeilijk om nu al de exacte economische gevolgen in te schatten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Belastingverlaging kan optie zijn

Knot gaat zelfs nog verder dan alleen een pleidooi tegen bezuinigen op korte termijn. Het verlagen van belastingen om op die manier te zorgen dat consumenten meer geld overhouden om te besteden, ziet hij als een mogelijke oplossing om de economie aan de praat te houden. 

"Bij nieuwe tegenvallers, als het herstel toch langer zou uitblijven, dan zou ik niet uitsluiten dat additionele maatregelen nog nuttig kunnen zijn", reageert hij op de vraag of lastenverlichting een optie zou moeten zijn. "Het blijft een tijdelijke crisis en je wilt de permanente schade aan het verdienvermogen van Nederland zo veel mogelijk beperken", legt hij uit. "En daar is een ruimhartig overheidsbeleid voor nodig."

Investeren, niet bezuinigen: zo komt Nederland uit de coronacrisis
Lees ook

Investeren, niet bezuinigen: zo komt Nederland uit de coronacrisis

Lees meer over
Klaas KnotWopke HoekstraDNBMinisterie van FinanciënRijksbegrotingCoronacrisis in NederlandOverheidsfinanciën